Kolumnit Uutiset

Antti Rinne pelaa nyt varman päälle

SDP:n tuore puheenjohtaja, valtiovarainministerin salkun vastaanottanut Antti Rinne (sd.) joutui ensimmäiseen tulikokeeseen eduskunnan kyselytunnilla, jossa hän toimi myös pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) sijaisena.

Rinne tunnetaan reippaasta retoriikastaan ay-johtajana. Kellossa on nyt toinen, poliitikon ääni. Hän on lyhyessä ajassa oppinut karttamaan suoria vastauksia ja korjaamaan kysyjien väitteitä omista sanomisistaan.

Tuore puheenjohtaja esiintyi vielä SDP:n johtajakilvassa opposition tyyliin, kun hän haastoi Jutta Urpilaista. Hän puhui työllisyyden puolesta ja lupasi, että monet maaliskuun kehysriihessä päätetyt asiat käydään uudelleen läpi ja avataan minihallitusneuvotteluissa juhannusviikolla.

Eniten oppositio höykyttää valtiovarainministeriä lapsilisien leikkauksesta ja kysyy, perutaanko kahdeksan euron leikkaus. Myös omat haluavat tähän selkeän vastauksen.

Rinne vastaa nyt, että minihallitusneuvotteluissa katsotaan kokonaisuus. Samalla hän kiistää luvanneensa lapsilisäleikkausten peruutusta. Aiemmin hän on arvostellut sitä huonoksi päätökseksi ja sanonut, että asiaan palataan.

Vaikka hiillostus oli torstaina kovaa, ei Rinne jäänyt vastausta vaille. Muun muassa keskustan ryhmäjohtajan Kimmo Tiilikaisen hän sai hiljaiseksi kääntämällä tasa-arvokysymykseksi vanhempainvapaan kiintiöimisen samanpituiseksi äidille ja isälle. Hänen mukaansa päätös kaventaa palkkaeroja naisten hyväksi.

Hallitukselta perätään jatkuvasti sosiaalietuuksien ja palveluiden säilyttämisestä. Ihan kuin voitaisiin jatkaa entiseen malliin.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz perää velkasuhteen nopeaa taittamista ja pitää Rinteen elvytyspuheita vastuuttomina.

Rinne näkee velkaantumistakin pahempana ongelmana työttömien määrän, yli 300 000.

Tästä joukosta mahdollisimman moni pitää valtiovarainministerin mielestä saada töihin korjaamaan julkisia rakennuksia ja kohentamaan tiestöä ja muuta infraa.

Rinne pyrki johdonmukaisesti korostamaan työllistämistä. Siinä piilee myös selkeä poliittinen viesti juuri sille osalle työväkeä, joka on paennut perussuomalaisiin ja nukkuviin.

Urpilaistahan moitittiin siitä, että hän keskittyi enemmän EU-asioihin ja velan taittamiseen sen sijaan, että hän olisi kantanut huolta työttömistä ja työpaikoista.

Rinteen asema valtiovarainministerinä ja SDP:n puheenjohtajana ei ole kaksinen. Hänen pitäisi hoitaa julkisen talouden tasapainottamista ja saada puolueen kannatus nousuun. Yhtälö on äärimmäisen vaikea ratkaistavaksi.

Valtion pelivara elvyttämiseen käy vähiin, aikaisemmat lupaukset on pyrittävä täyttämään tai ainakin uskottavasti selittämään, eikä näköpiirissä ole juuri kuin ikäviä päätöksiä. Aikaa vaaleihinkin on vain vajaa vuosi.