fbpx
Uutiset

Antti Rinteestä hallitustunnustelija, SDP valitsee pääministerin sunnuntaina

Eduskuntaryhmät kokoontuvat tänään neuvottelemaan hallitustunnustelijasta sdp:n ryhmäkokouksen jälkeen. Sanna Marin oli Lännen Median keskiviikkoisessa kyselyssä Antti Lindtmania vahvemmilla pääministerivalinnan tekevän puoluevaltuuston keskuudessa.
Sdp:n puoluehallitus kokousti demarien puoluetoimistolla Helsingin Hakaniemessä kello 7 lähtien. Puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo, että hallitustunnustelijaksi esitetään puolueen puheenjohtaja Antti Rinnettä. Rinne poistui sdp:n puoluetoimistolta takaoven kautta. Kuva: Petteri Lindholm
Sdp:n puoluehallitus kokousti demarien puoluetoimistolla Helsingin Hakaniemessä kello 7 lähtien. Puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo, että hallitustunnustelijaksi esitetään puolueen puheenjohtaja Antti Rinnettä. Rinne poistui sdp:n puoluetoimistolta takaoven kautta. Kuva: Petteri Lindholm

– Onhan tämä erikoinen tilanne, valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta sanoo.

Sdp:n puoluehallitus päätti tänään esittää hallitusneuvottelijaksi pääministerin tehtävästä syrjäytettyä Antti Rinnettä.

Rinteen roolille hallitusneuvottelijaksi ei ole mitään muodollista estettä, mutta hämmentynyttä keskustelua se on synnyttänyt.

Kun samaan yhtälöön lisätään Rinteen mahdollinen rooli uuden hallituksen ministerinä, hämmennyksen kierrokset lisääntyvät.

– Tilanne on poikkeuksellinen, koska vastaavasta aiempaa kokemusta ei ole. Että ensin pääministeri joutuu eroamaan epäluottamuksen vuoksi ja sen jälkeen hän alkaakin tunnustella uutta hallitusta. Muodollista estettä tähän ei ole, Ruostesaari sanoo.

Keskusta on Antti Kurvisen suulla kertonut hyväksyvänsä Rinteen roolin hallitusneuvottelijana. Ruostetsaaren mukaan kyse voi olla siitä, että tällä tavalla keskusta haluaa sovitella keskustan ja sdp:n välejä.

– Onhan tämä mielenkiintoinen tilanne, että ensin keskusta tuntee epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta sitten hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan ei olekaan epäluottamusta.

Ehkä tässä on kyse keskustan ja demareiden välisistä suhteista, tutkija sanoo.

Sdp:n eduskuntaryhmä päättää hallitustunnistelijasta tänään kello 14.00.

Iltapäivällä demarit sopivat hallitustunnusteluiden vetäjästä eduskuntaryhmien ja puolueiden puheenjohtajien sekä eduskuntaryhmien pääsihteerien neuvotteluissa.

– Puoluehallitus yhtyi hallitusneuvottelutoimikunnan lausuntoon Rinteen valinnasta hallitustunnustelijaksi, puoluehallituksen kokouksesta poistunut sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoi.

Sdp valitsee pääministeriehdokkaansa sunnuntaina

Sdp valitsee ehdokkaansa tulevaksi pääministeriksi tämän viikon sunnuntaina eli 8. joulukuuta.

Valinnan pääministeriehdokkaaksi tekee tuona päivänä sdp:n puoluevaltuusto, jonka puoluehallitus kutsui juuri koolle äskettäin päättyneessä kokouksessaan sdp:n puoluetoimistolla Helsingin Hakaniemessä.

– Puoluehallitus on päättänyt, että pääministeriehdokkaan päättävä puoluevaltuusto kutsutaan koolle sunnuntaiksi kello 17:30, Rönnholm toteaa.

Sdp:stä kerrotaan, että hallitus pyritään sen jälkeen muodostamaan mahdollisimman nopeasti. Hallitus on kasassa ensi viikolla, mutta tarkemman aikataulun pääministerin esittämisestä täysistunnossa tekee eduskunta.

Sdp:n ehdokkaat pääministeriksi ovat puolueen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Keskustan Kurvinen selostaa puolueensa kantoja tänään sdp:lle

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen on tulossa sdp:n eduskuntaryhmään keskustelemaan puolueiden väleistä, Rönnholm kertoo.

– Nyt täytyy käydä asioita läpi, ja samalla täytyy pyrkiä katsomaan eteenpäin, koska Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen mahdollisimman pian, Rönnholm kommentoi.

– [Odotan] hyvää keskustelua ja luottamuksen rakentamista, Rönnholm jatkoi.

Oppositiota on arveluttanut eronneen pääministerin nimittäminen hallitustunnustelijaksi. Rönnholm sanoo, että tilanne “tuskin on historiallisesti ainutlaatuinen”.

– Minulla ei ole mitään käsitystä, että keskustalla olisi halua puuttua sdp:n valitsemaan hallitustunnustelijaan.

Keskustan Kurvinen sanoi keskiviikkona Lännen Medialle, ettei hallitustunnustelijalla ole keskustalle suurta merkitystä.

– Oleellista on luottamuksen palauttaminen hallituksen sisällä. Siinä meillä keskustallakin on tärkeä vastuu, Kurvinen totesi.

Marinilla kyselyssä vahvin kannatus

Lännen Median keskiviikkona tekemän kyselyn perusteella Marin on tällä hetkellä pääministerivalinnan tekevän puoluevaltuuston edustajien parissa vahvempi ehdokas.

Marinia kertoi tukevansa kyselyssä 18 puoluevaltuuston edustajaa ja Lindtmanin kannalla oli 12 jäsentä.

Kantaansa ei vielä osannut kertoa 19 puoluevaltuutettua. Kysely tavoitti 49 jäsentä 60:stä.

Marin ja Lindtman kävivät keskiviikkoillan A-studiossa varsin sopuisan keskustelun siitä, mitkä heidän ominaisuutensa tekisivät heistä hyviä pääministereitä.

Sdp ehdokkaan pääministeriksi valitsee siis sdp:n puoluevaltuusto. Todennäköisesti sama henkilö valitaan ensi kesänä myös sdp:n puheenjohtajaksi.

Ennen pääministerin valintaa puolueet käyvät hallitustunnustelut sdp:n johdolla. Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati Rinteen eron jälkeen, että hallitustunnustelut on käytävä kaikkien eduskuntapuolueiden kesken.

Muodollisesti myös oppositiopuolueet ovat mukana tunnusteluissa, mutta hallitus aikoo jatkaa nykyisellä hallituspohjalla ja -ohjelmalla eli hallituspuolueet eivät ole tunnusteluissa vaihtumassa.

 

Juttua päivitetty kauttaaltaan 5.12. klo 12.40.

Menot