fbpx
Uutiset

Apotti aloittaa taipaleensa ensi kuussa - parituhatta terveydenhuollon ammattilaista testaa järjestelmää, jonka on määrä olla täysin käytössä parin vuoden päästä

Sote-tietojärjestelmä Apotin ensimmäinen tulikoe on luvassa ensi kuun alussa, kun järjestelmä on määrä ottaa käyttöön Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) Peijaksen sairaalassa. Tuolloin Apotin ottaa käyttöön 2 000 terveydenhuollon ammattilaista.

Peijaksen jälkeen Apotin käyttöönottoa jatketaan porrastetusti niin, että vuoden 2020 lopussa järjestelmällä on tarkoitus olla 40 000 käyttäjää ja sen piiriin kuuluisi 1,6 miljoonaa kuntalaista. Apotti maksaa kokonaisuudessaan noin 600 miljoonaa euroa.

Apotin vastuuvalmistelijajohtajan, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan Apotin myötä “Suomen terveydenhoito siirtyy maailmanliigaan”.

– Nyt meillä on välineet vuoropuheluun kansalaisten kanssa. Kansalainen siirtyy terveydenhoidossa kuskin penkille, Mäkijärvi iloitsee.Vantaa siirsi käyttöönottoaApotti oli tarkoitus ottaa käyttöön marraskuussa myös Vantaalla. Kaupunki otti kuitenkin aikalisän, ja käyttöönottoa siirrettiin myöhemmäksi niin, että erillinen hyväksymistestaus alkaa marraskuun alussa. Sen jälkeen selviää tarkempi aikataulu.

Alun perin erikoisterveydenhuoltoa varten suunnitellun järjestelmän sovittaminen perusterveydenhuoltoon on vaatinut enemmän aikaa kuin alkujaan arvioitiin, kertoi Vantaan kaupungin hankepäällikkö Timo Pitkänen Tivi-lehdelle torstaina.

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen vakuuttaa, ettei siirtoon liity mitään dramatiikkaa.

– Haluamme varmistaa potilasturvallisuuden ja tietokanta-asiat. Tuemme kuitenkin täysillä Husin käyttöönottoa, Salminen sanoo.

Apotin toimitusjohtajan Hannu Välimäen mukaan syynä on myös se, että suuren hankkeen käyttöönotto on varminta toteuttaa vaiheistetusti.Niveltyminen soteen vielä aukiApotin kunnianhimoinen tavoite on olla alueellisesti yhtenäinen asiakas- ja potilastietojärjestelmä, jossa kaikki tieto olisi yhdessä paikassa. Kuntalainen saisi ajantasaisesti käyttöönsä omat tietonsa hallinnollisista rajoista riippumatta.

Apotin osalta on kuitenkin edelleen auki, miten se niveltyy sote-uudistukseen. Kun osaa sote-keskustoiminnasta kaavaillaan yksityisten järjestämäksi, tulisi valinnanvapauslaissa erikseen mainita, että sote-keskuksilla on oikeus käyttää liikelaitoksen tuottamia tukipalveluita, joihin Apottikin kuuluu. Apotin tekijöiden mukaan ongelmaa ei ole, jos sote-keskukset ovat maakunnan omistamia.

Välimäki uskoo edelleen, että Apotti toteutuu suunnitellusti ja nykyisellä budjetilla.

– Totta kai uskon. Nykyisessä budjetissa on jo otettu huomioon nämä tähän mennessä esiin tulleet asiat.

https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/apotti-hanke-koki-takaiskun-vantaan-kaupungin-kayttoonotto-myohastyy-6744528

Asiasanat

Menot

Uusimmat