Uutiset

Apteekeille on tärkeää säilyttää asiakkaidensa intimiteettisuoja

Terveydenhuollon tietoturvaa kartoitetaan uudella tavalla. Tietoturvavaltuutetun yksityiselle ja julkiselle sektorille lähettämän kyselyn tarkoituksena on selvittää, miten palvelujen antajat huolehtivat tietoturva ja -suoja-asioistaan. Ensi kertaa mukaan on otettu myös apteekit.

Lain mukaan jokaisella sosiaali- ja terveydenhuollon palvelun antajalla on myös oltava palveluksessaan tietosuojavastaava. Tietosuojavastaava toimii henkilökunnan tukena asiakastietojen käsittelyn tietosuojaan liittyvissä asioissa.

Soittokierros riihimäkeläisiin ja hämeenlinnalaisiin apteekkeihin paljasti, ettei tietosuojavastaavaa edes heti osata nimetä.

Apteekkeja koskevat samat salassapitosäännökset kuin lääkäreitäkin. Proviisori Ismo Hiltunen Aulangon Apteekista uskoo, että tietoturvaan tullaan kiinnittämään entistä enemmän huomiota sähköisen e-reseptin myötä.

Kirjalliset ohjeet eli rekisteriselosteet ja lain koura ohjaavat apteekkien henkilökuntaa jo nyt tiukasti, minkä myötä tietoturvassa ei Hiltusen mukaan ole juuri parannettavaa. Aulangon Apteekissakin ainoat hankaluudet liittyvät tiskillä asioimiseen, mutta siihenkin on löydetty helpotusta.

-Aina hiljaa puhuminen ei auta, jos asiakas on vanha ja huonokuuloinen. Apteekissa on lisää intimiteettisuojaa kaipaavalle erillinen suljettu koppi, jossa esimerkiksi verenpaineen ja -sokerin voi rauhassa mittauttaa piilossa muiden katseilta, kertoo Hiltunen.

Tietoturvakyselyn loppuraportti on tarkoitus julkistaa elokuun lopussa. (HäSa)

Päivän lehti

5.4.2020