fbpx
Uutiset

Apteekki on toimivin osa terveydenhuoltoa

Suomalaisen apteekkitoiminnan luvanvaraisuudelle on vankat perusteet, ne ovat 1. lääketurvallisuus ja 2. lääkkeiden saatavuus.

Lääke ei ole kulutushyödyke, vaan sairauden hoitoon käytettävä elimistön toimintoihin vaikuttava aine tai valmiste.

Edes tulehduskipulääkettä ei ole turvallista myydä ruokakaupoissa, sillä suomalaiset syövät jo nyt itsensä sairaalakuntoon: vaikka myyntipisteiden määrä on rajoitettu (800 kpl), kerralla ostettavien myyntipakkausten lukumäärä on rajoitettu (1 pakkaus/asiakas) ja kuluttajalle annetaan niin suullista kuin kirjallistakin informaatiota lääkeiden haittavaikutuksista.

Arviolta 3 000 suomalaista joutuu vuosittain kalliiseen tehohoitoon sairaalaan tulehduskipulääkkeiden liikasyönnin vuoksi ja noin 300 henkeä menehtyy samasta syystä, lähes sama määrä menehtyy liikennetapaturmissa.

Nykyinen apteekkijärjestelmä turvaa kaikkien markkinoilla olevien lääkkeiden saatavuuden ja tasahintaisuuden koko maassa.

Mikäli tämä järjestelmä romutetaan, joudutaan romuttamaan myös lääkkeiden saatavuus ja samanhintaisuus, jonka nykyinen järjestelmä turvaa. Tällöin yrittäjä ei voi pitää kuin pienen osan koko 6 000 nimikkeen valikoimasta saatavilla, koska muuhun ei ole varaa, tällainen ongelmatilanne on nyt monissa Euroopan maissa. Vastaavasti kaupparyhmäkään ei halua sitoutua koko valikoimaan, vaan myyvät vain ehkä yhtä tai kahta nimikettä lääkeaineesta ja jättävät ne 10 muuta ottamatta (tuottavuus ja tehokkuus). Nämä kymmenen muuta nimikettä on nyt toimitettavissa apteekeista.

Suomessa ei aina nähdä, miten hyvin apteekkijärjestelmä on täällä hoidettu: se on eurooppalaisittain korkeinta A-ryhmää, josta käydään ottamassa mallia.

Suomessa on pohjoismaiden tihein apteekkiverkko asukaslukuun suhteutettuna ja myös tyytyväisimmät asiakkaat.

Kerran vuodessa kuitenkin kateellisuutta kasvatellaan, kun verotilastot ilmestyvät. Pitää kuitenkin muistaa, että siellä on ilmoitettu apteekin yritystulos apteekkarin tulona, koska apteekki on henkilöyritys. Kysehän ei ole siis apteekkarin rahapussista, apteekin tuloksesta, josta maksetaan paikkakunnan usein suurimmat verot ja tehdään vielä investoinnitkin suuren työllistämisvaikutuksen lisäksi.

Apteekki on toimivin osa terveydenhuoltoa, josta suomalaiset voivat olla ylpeitä.

Janne Leino

proviisori, FaT

Forssa

Menot