fbpx
Uutiset

Arafatin seuraajasta ei selvyyttä

Aikanaan pitkään maanpaossa elänyt palestiinalaisjohtaja Jasser Arafat on pysytellyt viime vuodet sitkeästi Lähi-idän kriisin polttopisteessä Länsirannan Ramallahissa. Hän on halunnut tehdä tyhjiksi väistymisestään esitetyt arviot. Arafatilla on ollut lisäksi syytä pelätä, ettei Ariel Sharonin johtama Israelin hallitus päästäisi häntä enää palaamaan, jos hän kerrankin lähtisi päämajastaan.

Pahasti heikentyneen Arafatin oli pakko kääntää päänsä. Vakava sairaus pystyi siihen mihin Israelin panssarivaunut ja taistelukoneet eivät uhkailullaan pystyneet.

75-vuotias Jasser Arafat on sairaalahoidossa Pariisissa, jonne hänet kuljettiin perjantaina Jordanian kautta.

Palestiinan vapautusjärjestöä PLO:ta vuodesta 1969 johtanut Arafat on yllättänyt ennenkin, mutta tällä kertaa hänen paluunsa palestiinalaisten johtajaksi tuntuu kaukaiselta.

Israelin hallituskin joutui tekemään myönnytyksen: jo vuodesta 2002 jatkunut kotiaresti on ohi. Vielä kesällä Ariel Sharon julisti, että Arafat on Ramallahissa seuraavat 45 vuotta.

Sharonin hallitus on julistanut Arafatin Lähi-idän rauhan “täydelliseksi esteeksi” ja halunnut hänestä kiihkeästi eroon, mutta samaan se on pitänyt kiisteltyä presidenttiä mielellään nöyryytettynä panttivankina.

Jasser Arafat on pitänyt sinnikkäästi kiinni asemastaan. Hän ei ole myöskään jäänyt kokonaan ilman omiensa tukea pitkästä alennustilastaan huolimatta.

Arafatin seuraajaksi ei ole ollut yhdestäkään palestiinalaispoliitikosta. Pahoin heikentyneenäkään Arafat ei ole ehkä luopunut kokonaan paluutoiveista. Hän ei sairaalaan lähtiessään nimennyt ketään sijaisekseen, mikä saattaa tosin kertoa myös hänen heikosta kunnostaan.

Ilmeistä seuraajaa Arafatille ei ole, joten valtataistelusta tulee todennäköisesti pitkä ja kiihkeä. Ääriainesten osuutta siihen voi vain arvailla.

Palestiinalaishallinnon pääministeri Ahmed Qurien lisäksi vahvoilla on PLO:n pääsihteeri Mahmoud Abbas. PLO:n johtavan siiven Fatahin johtaja Marwan Barghouti on puolestaan palestiinalaisten keskuudessa suosittu, mutta kärsii terrori-iskuista saamaansa elinkautista vankilatuomiota.

Uuden palestiinalaisjohtajan pitää tulla toimeen omiensa lisäksi myös muiden kanssa. Terrorismi on ollut raskain taakka Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 1994 palkitulle Arafatille ja niin on vaarassa olla hänen seuraajalleenkin.

Jasser Arafatia on syytetty ankarasti siitä, ettei hän ole hillinnyt palestiinalaisten ääriaineisten väkivaltaa. On vaikea arvioida mitkä hänen todelliset mahdollisuutensa siihen ovat olleet. Kun Israel on tehnyt kaikkensa osoittaakseen Arafatin kyvyttömyyden, ääriainekset ovat saaneet vain lisää tilaa.

Jasser Arafat on palestiinalaisten presidentti, presidentti ilman valtiota.

Tiekartaksi kutsutun uusimman Lähi-idän rauhansuunitelman mukaan Palestiinan valtio pitäisi perustaa vuonna 2005. Arafat ei ehkä näe palestiinalaisvaltion perustamista, mutta valitettavasti sitä ei näe kukaan muukaan, ei ainakaan ensi vuonna.

Menot