Uutiset

Argumentit riviin ja PUM

Suomalaisista on sitten tullut tyhmiä.

Äänestävät mokomat perussuomalaisia ja laukovat idioottimaisia mielipiteitään verkossa ja vaikka missä.

Ketä syyttää, kun kansa käyttää kollektiivisesti yhtä ainoaa aivosolua, ja sekin raukka pelaa vähän vajaalla pakalla?

Toimittaja Johanna Korhonen pitää Helsingin Sanomissa (10.8.) toimittajia osaltaan vastuussa suomalaisten tyhmistymisestä. He kun käsittävät kaikki argumentit samanarvoisiksi. Jutuissa annetaan tasapuolisuuden nimissä perustelemattomille äärimielipiteille sama painoarvo kuin tietoon pohjautuville näkemyksille.

Ratkaisu: Tarvitaan sivistyneempää journalismia, jotta tehdään sivistyneempiä suomalaisia.

Sivistyneemmän journalismin alku on sivistyneempi toimittaja.

Toimittajan pitää ymmärtää, ettei maailma ole yksinkertainen. Täytyy ottaa vastuuta, käyttää harkintakykyä ja teurastaa hoopoimmat argumentit. Jos niitä ei kokonaan häivytä jutuista, ainakin tuoda selkeästi esille, mikä on oikea tapa ajatella.

Toimittajakoulutuksen lähtökohtana on pitää Suomen kansalaisia tyhminä. Anteeksi vain. Yksinkertaistan taas: Nuoriin toimittajiin iskostetaan käsitys, ettei sovi odottaa suuria lukijoiden kyvyiltä ymmärtää vierasperäisiä sanoja tai monimutkaisempia lauseenrakenteita.

Korhosen ehdotus menee pitemmälle. Kaikki pitäisi pureskella lukijoille valmiiksi.

Aikamoiseen asemaan toimittajat tässä asetetaan.

Korhosen visio tökkii jo lähtökohdaltaan. Hänhän vaatii toimittajia lahtaamaan typeriksi katsomiaan argumentteja periaatteessa jokaisessa jutussaan.

Joissakin teemoissa toinen leiri voi argumentoida mielestäni kovilla tosiasioilla ja perustellusti, ja toinen taas pohjaa näkemyksensä uskomukseen. Mutta mielipiteet muodostuvat ihmisten omista kokemuksista ja heidän omaksumistaan tiedoista. Lukijan pitää itse punnita, mikä argumentti istuu hänen maailmankuvaansa.

Toimittajat voivat toki tehdä, mitä Korhonen toivoi, ja julistaa jonkin argumentin idioottimaiseksi ja itse argumentoida sitä vastaa. Tätä varten ovat mielipidetekstit, kuten kolumnit. Jää lukijan harteille, miten reagoi näihin väitteisiin.

Kipeissä aihepiireissä palauteryöppy kertoo, mitä mieltä toimittajan ajatusmaailmasta ollaan. Samanmieliset yleensä vaikenevat, joten viesti on palautteesta toiseen, että onpa toimittaja tyhmä ja sivistymätön.

Mikäs yksi tällainen sivistymätön on päättämään, mitä toisten tulee ajatella.