Uutiset

Arhinmäki kukisti kapinalliset

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä pesi pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitukseen menosta syntyneen pyykin pikatahtiin.

Kansanedustajat Markus Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho saivat ensin varoituksen, hallitusohjelmaa vastaan äänestäminen eduskunnassa tiesi potkuja.

Puolueen linja paljastui yllättävän tiukaksi. Ennakkoon oli arvailtavissa, että ensimmäistä varoitusta seuraisi toinen ja ehkä kolmaskin.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie korosti erottamisratkaisun jälkeen, ettei jarrumieskaksikko halua kuulua puolueen ryhmään.

Aivan tästä tuskin oli kyse. Jos potkuja ei olisi tullut, Mustajärvi ja Yrttiaho olisivat jatkaneet elämää hallituspuolueen riveissä harjoittamalla oppositiopolitiikkaa.

Kovaan rangaistukseen oli koossa asiallinen syy. Puoluejohtaja ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki halusi siivota kiusallisen asian pois päiväjärjestyksestä niin nopeasti kuin suinkin.

Miksi hän ja puolue olisivat taipuneet vitkutteluun, kun mitkään neuvottelut eivät olisi johtaneet rakentavan lopputulokseen? Kaksikko valitsi tiensä ja halusi sillä tarpomista myös jatkaa.

Mustajärvellä ja Yrttiaholla oli toinenkin mahdollisuus: he olisivat voineet itse erota ryhdikkäästi puolueesta, jonka politiikan punaisen langan he jyrkästi tuomitsevat.

Vakaumukseen vetoaminen voi vedota kansaan, varsinkin kaksikon äänestäjiin. Tosiasiassa tilanne oli kuitenkin se, että erotetut eivät pystyneet toimimaan toverillisessa hengessä ryhmässä ryhmän ehdoilla, yhteisesti hyväksytyillä pelisäännöillä.

Poliittista itsemurhaa he tuskin tekivät. Erityisesti Pohjois-Suomessa vasemmistoliittoa äänestävät saattavat ymmärtää hyvinkin Mustajärven siirtoa.

Voi hyvin olla, että hänen asemansa alueen kansanedustajana jopa vahvistui.

Vasemmistoliittoa kähinä vaivaa vain hetken. Potkujen merkitystä on turha liioitella. Arhinmäen asema on kuitenkin sikäli ikävä, että Mustajärvi julisti hallituksen pian hajoavan.

Jos näin käy, erotetut pääsevät toivottamaan vasemmistoliiton tervetulleeksi opposition riveihin.

Puntarissa on pitkällä tähtäimellä myös vasemmistoliiton uskottavuus. Miten käy seuraavissa eduskuntavaaleissa? Jos puolue suostuu ottamaan kapinoitsijat eduskuntaehdokkaiksi, erottaminen kutistuu lähinnä poliittiseksi näytelmäksi.

Eriseuraisuus – osapuolijako kuten termi kuului vielä jokin aika sitten – on ollut vasemmistoliitossa maan tapa. Siitä ei vieläkään ole päästy kokonaan eroon.

Mustajärvi ja Yrttiaho vaalivat perinteitä.

Puoluejohtaja Arhinmäki johti kuitenkin joukkonsa kokoomuslaisen pääministerin hallitukseen odotettua paremmassa järjestyksessä. Hallitukseen menosta tosin äänestettiin, mutta keskeistä on se, että vähemmistöön jääneet kunnioittavat enemmistön kantaa.