fbpx
Uutiset

Arhinmäki syytti Mäenpään syytesuojan purkamisen vastustajia vihapuheen ja rasismin suojelusta – eduskunnassa käytiin kiivas keskustelu historiallisessa istunnossa

Syyteluvan puolustajien mielestä vihapuhe ei nauti perustuslain suojaa. Jussi Halla-ahon mukaan kansanedustajan syytesuojan ainoa tarkoitus on estää syytteen nostaminen silloin, kun syyttäjä katsoo rikoksen tapahtuneen.
Kansanedustaja Juha Mäenpää sai osallistua istuntoon, mutta hän ei käyttänyt puheenvuoroa. Perjantain äänestykseen hän ei saa osallistua. Kuva: Kimmo Penttinen
Kansanedustaja Juha Mäenpää sai osallistua istuntoon, mutta hän ei käyttänyt puheenvuoroa. Perjantain äänestykseen hän ei saa osallistua. Kuva: Kimmo Penttinen

Eduskunta kävi keskiviikkona kiivaan keskustelun esityksestä, että se antaisi suostumuksen asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) syytteeseen tämän eduskunnassa pitämästä puheenvuorosta. Siinä hän oli rinnastanut turvapaikanhakijat vieraslajeihin.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi, että jos oikeuslaitokselle ei anneta mahdollisuutta selvittää mahdollista rikosta, se on puhtaasti poliittinen ratkaisu, jolla halutaan suojella edustajaa mahdolliselta rikosoikeudelliselta vastuulta.

– Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat ilmoittaneet vastustavansa luvan antamista syytteen nostamiselle. Tämän kannalla oli myös kaksi kolmasosaa kokoomuksen edustajista perustuslakivaliokunnassa. Tämä joukko haluaa poliittisista syistä suojella vihapuhetta ja rasismia mahdolliselta syytteeltä ja tuomiolta, Arhinmäki sanoi.

Wille Rydmanin (kok.) mukaan Mäenpää ei noudattanut kansanedustajalta vaadittavaa vakaata ja arvokasta käyttäytymistä, mutta eduskunnan puhemiehistö oli häntä puhutellut ja puhemies moittinut. Lisäksi seuraus syyteluvasta olisi todennäköisesti vain seuraamusluonteinen syyttämättäjättämispäätös tai vähäinen sakkorangaistus. Siksi hän esitti, että eduskunta ei anna syytelupaa.

Kokoomuksen ryhmän enemmistö oli toista mieltä. Pihla Keto-Huovisen (kok.) mielestä eduskunnan tulisi syyttämislupa myöntämällä osoittaa, että kansanedustaja ei voi sanoa mitä vain.

– Olen pettynyt, että tästä asiasta tuli eduskunnassa poliittinen näytelmä. Itse näen, että tuomioistuimen ratkaisulla olisi merkitystä oikeudellisten rajojen hakemiseen edustajan puhe- ja sananvapaudesta.

Pahinta sataan vuoteen?

Jussi Halla-aho (ps.) sanoi, että syyteluvan myöntäminen tarkoittaisi sitä, että Mäenpään puhe oli pahinta mitä eduskunnassa on kuultu yli sataan vuoteen. Hänestä jokainen voi pohtia, oliko niin.

Iiris Suomelan (vihr.) mukaan kansanedustajan ei pitäisi saada rikkoa Suomen lakeja vapaasti. Hän korosti, ettei kansanedustajan puheoikeus kata viharikoksia.

– Ilmeisesti tällaisten rasististen puheiden suojaaminen on joillekin niin tärkeää, että sitä suojatakseen ollaan valmiita kääntymään asiantuntijoita, pitkäaikaisia parlamentaarisia perinteitä ja Suomea juridisesti sitovia kansainvälisiä sopimuksia vastaan.

Jussi Halla-ahon mukaan kansanedustajan syytesuojan ainoa tarkoitus on estää syytteen nostaminen silloin, kun syyttäjä katsoo rikoksen tapahtuneen.

– Perustuslain säätäjät ovat nimenomaan halunneet, että kansanedustaja edustajatoimessa esitettyjen puheiden osalta on tavallisen lainsäädännön ulottumattomissa. Jos tämä halutaan muuttaa, on pyrittävä muuttamaan perustuslakia eikä sivuuttamaan sen sisältöä.

Inka Hopsun (vihr.) mielestä syyteluvan myöntämisasian politisoituminen jättää varjon järjestelmän ylle.

– Vaatiiko tämä pohdintaa muutoksista syytesuojan poistoon vaadittavan enemmistön muuttamisesta, jotta oikeusprosessi voi jatkossa koskea myös kansanedustajia, hän kysyi.

Johtaisi itsesensuuriin

Päivi Räsäsen (kd.) mukaan käräjäsali ei ole oikea paikka ratkoa poliittisia, akateemisia tai Raamatun tulkintaan liittyviä kiistoja.

– Jos tässä nyt avattaisiin pää eduskuntapuheiden ruotimiseen käräjäsalissa, sananvapautta kavennettaisiin helposti myös itsesensuurin kautta.

Jouni Ovaskan (kesk.) mielestä ihmisten vertaaminen vieraslajeihin ei sovi millään tavalla kunnioittavaan keskustelukulttuuriin.

– Me olemme täällä kantamassa vastuuta, ja meidän on kannettava vastuu myös omista sanoistamme.

Mittakaava ihmetytti

Sheikki Laakso (ps.) kysyi, onko tämä sen arvoista, että kun Mäenpää heittää kieli poskessa uutena kansanedustajana ehkä asiattoman heiton, sitä jauhetaan vuoden päivät ja eduskunnassa tänään ainoana asiana.

– Miettikää, kuinka paljon veronmaksajien rahaa on tähän pelleilyyn käytetty.

Pasi Kivisaaren (kesk.) mukaan Mäenpään sanavalinta oli asiaton, mutta eduskunta joutuu hankalaan tilanteeseen syytesuojaa käsitellessään.

– Vaikka en ymmärrä, miksi Mäenpää käytti mainitsemiaan sanoja, en myöskään ymmärrä tätä mittakaavaa, jolla asiaa on lähdetty selvittämään. Eduskunnan kurinpitotapa on ollut mielestäni riittävä.

Mikko Kärnä (kesk.) sanoi, ettei aio äänestää syytesuojan purkamisen puolesta.

– Kyse on huonosta, moitittavasta rasistisesta kielikuvasta. Mutta meillä voi tässä maassa olla monenlaisia hallituksia, jotka voivat kriminalisoida monenlaisia asioita. Unkarissa säädettiin laki, jolla hallituksen koronatoimien kritisoimisesta saattoi saada jopa viisi vuotta vankeutta.

– Jos tällaisessa päiväsakkotapauksessa ryhtyisimme murtamaan syytesuojaa, olisimme hyvin kaltevalla pinnalla. Se voi johtaa seurauksiin, jota kukaan demokratiaa kannattava ei toivo, Kärnä sanoi.

Hussein al-Taeen (sd.) mukaan kyse ei ole Mäenpään puheenvuorossa sattuneesta lipsahduksesta.

– Tässä on kyse retoriikasta ja tarinasta, jota on opetettu yhdelle sun toiselle ja koulutettu myös some-väki hyökkäämään sellaisten kimppuun, jotka haluavat toisenlaista politiikkaa.

Valtakunnansyyttäjälle kritiikkiä

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit esittivät kritiikkiä myös valtakunnansyyttäjää kohtaan. Hän teki syytelupapyynnön sammutetuin lyhdyin kertomatta syyttäisikö Mäenpäätä, jos saisi luvan. Perustuslakivaliokunta joutui kysymään häneltä syyteharkinnasta ja tiedon, että hän nostaisi syytteen.

Jani Mäkelä (ps.) piti valtakunnansyytäjä Raija Toiviaisen toimintaa muutenkin erittäin huolestuttavana.

– Hän on useissa tapauksissa kävellyt yli poliisin tekemien tutkimatta jättämispäätösten. Hän on julkisesti julistanut sananvapautta rajoittavaa poliittista agendaansa ja näyttää käytännössäkin sitä toteuttavan useissa viranhaltijapäätöksissään. Ehkä meidän pitäisikin sen sijaan tutkia valtakunnansyyttäjän omien toimien lainmukaisuutta ja asianmukaisuutta, Mäkelä sanoi.

Eduskunta äänestää Mäenpään syyttämisluvasta perjantaina. Sen hyväksyminen vaatisi vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä. Sitä ei ole keskiviikkona käydyn eduskuntakeskustelun perusteella luvassa.

Menot