Uutiset

Ari-Pekka Selin tutkailee parhaillaan sielunmaisemia ja muuttuvia tilanteita

 

Kun jääkiekon SM-liigan avaukseen on aikaa osapuilleen kuukauden päivät, innokkaimmat seurafanit pohtivat kaikilla liigapaikkakunnilla kotijoukkueensa koostumusta, tulevaa pelikirjaa, valmentajan taitoja – ja tietysti menestymismahdollisuuksia.
 
Keväällä Hämeenlinnassa työnsä aloittaneella HPK:n päävalmentaja Ari-Pekka Selinillä ovat mielessä aivan toisenlaiset ajatukset. Nyt ei mietitä tulevia sarjasijoituksia, yksittäisiä voittoja tai omaa julkikuvaa. Uudessa seurassa uusien pelaajien kanssa on päästävä sinuiksi mahdollisimman pikaisesti.
 
– Jääkiekkojoukkueen uusi vastuuvalmentaja on samassa tilanteessa kuin minkä tahansa noin 40 työpaikan uusi pomo. Täytyy oppia tuntemaan porukka yksilöinä, jokaisen heikkoudet ja vahvuudet, ongelmatilanteisiin suhtautuminen, reagointi menestykseen sekä tappioihin. Pala palalta kokonaisuus hahmottuu, mutta se ei ole mikään sormien napsautus, Ari-Pekka Selin painottaa.
 
– Vasta keväällä nähdään, miten me onnistuimme HPK:ssa, Selin sanoo. Hänen kanssaan valmentajavastuuta kantavat Pasi Arvonen ja Kari Lehtonen.
 
Selin ja HPK:n toimitusjohtaja Risto Korpela pohtivat, että ammattilaisseuraan pätevät periaatteessa kaikki ”normaalin” työpaikan lainalaisuudet. Poikkeuksellisen elementin tuo yleisö kiihkeine faneineen. Menestyvien urheilijoiden intohimo on myös sellaista, jota ei välttämättä kaikilla työpaikalla pääse aistimaan.
 
– Huippu-urheilu on osa elämää. Pelaajille se on tietty jakso nuoruusvuosina, muille tekijöille mahdollisesti koko elämänura.
 
Jatkuvaa rumputulta
 
Suurelle yleisölle tulevat tutuksi yksittäiset voitot ja tappiot, joita hehkutetaan mediassa päivästä toiseen. Sitä kautta tunnetaan yksittäiset sankaripelaajat – ja antisankarit. 
 
Päävalmentajat ovat puolestaan jatkuvassa rumputulessa – vain menestys hyväksytään. Sitä mitä tapahtuu kulisseissa jääharjoitusten ulkopuolella, harva penkkiurheilija tai seurafani pysähtyy edes pohtimaan.
 
Seurajoukkueiden valmentajat kyllä tunnetaan yleisesti ”öykkäröivinä käskyttäjinä”, toiset taas ”keskustelevina pehmoina”, osa ”analyyttisina professoreina”. Yksittäisiin pelaajiin kohdistuu harvoin sellaista painetta ja mielenkiintoa kuin joukkueen päävalmentajaan.
 
– Itse en anna kovinkaan suurta painoarvoa sille, millaisena minut julkisuudessa nähdään. Tällaisten mielikuvien luominen osa tätä kokonaisuutta, mutta työnkuvan kannalta arviot ovat vain viihteellisiä, Ari-Pekka Selin pohtii.
 
Uuden pomon uudet kujeet
 
Vuodesta 1999 miesten ammattivalmentaja toiminut Selin näkee menestyksen taustalla aina koko joukkueen yhtenäisyyden.
 
– Muistelkaapa vain mestaruuksia voittaneiden joukkueiden pelaajakommentteja: ”Meillä oli valtavan hyvä henki.” Niin se on, ettei pelkästään tähtipelaajia hankkimalla osteta menestystä, jos porukka ei ole yksituumainen. Esimerkkejä löytyy tästäkin maasta ihan tyrkylle asti.
 
Päävalmentajan osuus tämän yhtenäisyyden luomissa on arvaamattoman tärkeä.
 
Kolmatta aikuisten ammattilaisseuraa valmentava ”Aatu Selin” painottaa sitä, että joukkueen sisäinen harmonia on urheilussa erittäin ratkaiseva palanen. Sitä ei täytetä edes maailman parhaimmallakaan pelikirjalla, jos joukkueen sisältä löytyy onttoja kohtia.
 
– Meidän ryhmässä kaikki näyttää nyt lupaavalta. Pelaajien erilaisista taustoista ja persoonallisuuksista huolimatta olemme päässeet sille linjalle jota itse pidän tärkeimpänä – kaikkinaista sitoutumista ryhmän puolesta. Periksi ei anneta missään tilanteessa.
 
– Pelaajien reagoiminen erilaisiin tilanteisiin olisi tunnettava mahdollisimman hyvin. Se on päävalmentaja yksi haasteellisimmista tehtävistä. 
 
Sama pätee normaaliin työpaikkaan. Yksituumaisuus ja yhteen hiileen puhaltaminen on aina työn takana, kun yksittäiset tekijät lasketaan kymmenissä. Vastavirtaan melskaajia löytyy aina. Johtajan rooli korostuu.
 
”Ymmärrys myös pelaajilla”
 
– Urheilussa on oma elementtinsä verrattuna ”normaaliin työhön” – intohimo ja yleisö. Huippu-urheiluun kuuluu yksilöiden valtava halua menestyä omassa roolissaan. Huippu-urheiluun kuuluu myös aktiivinen yleisö intohimoisine kannattajineen. Ilman heitä ei olisi myöskään meitä, Selin selvittää riippuvuussuhdetta yleisön ja seurajoukkueen välillä. 
 
Kolmantena osapuolena ovat tietysti taloudelliset tukijat, joiden suuntaan on myös omat velvoitteensa, mutta suhde yleisöön ja faneihin on aina julkisempi, usein myös erittäin kriittinen.
 
– Tässä kokonaisuudessa on pystyttävä toimimaan kylmäpäisesti, tulipa sitten huumaavaa menestystä tai kylmäävää menestymättömyyttä. Valmennusjohdon yksi tärkeimmistä tehtävistä on valmistautua kaikkiin esille tuleviin tilanteisiin, ei pelkästään fyysisen kunnon hiomiseen ja pelitavan iskostamiseen.
 
Selinin mielestä juuri tässä ennalta arvaamattomuuden elementissä on jääkiekkojoukkueen valmentamisen kiehtovuus, se koukku, joka saa pysymään mukana:
 
– Onhan se mielenkiintoista, kun koskaan ei tiedä mitä seuraava peli tai seuraavat viikot tuovat tullessaan. Voittoputkea seuraa aina tappio, tappioputkea voitto. Kaikki ne tapahtumat on pystyttävä käsittelemään sekä joukkueena että yksilöinä. Jokainen yksilö reagoi muuttuviin tilanteisiin omalla tavallaan. Sekin on erittäin mielenkiintoinen prosessi johdettavaksi, Selin pohtii
ammattilaisjoukkueen valmentamisen suurelle yleisölle täysin pimennossa pysyviä puolia.
 
Hän muistuttaa, että myös ammatikseen pelaavien täytyy ymmärtää mistä on kyse.
 
– Asioiden esittäminen yksittäisille pelaajille on myös ihan oma juttunsa. Joukkueessa voi olla kolmella eri vuosikymmenellä syntyneitä miehiä, on perheellisiä, paljon kokeneita konkareita, mutta myös aikuisuuttaan vasta etsiviä nuorukaisia.
 
– Tässä tulee eteen myös muuttunut maailma. Eri ikäluokat ovat oppineet erilaisiin toimintamalleihin. Ei ole kaukainen asia, kun valmentajat huusivat kiekkojoukkueelle kera ärräpäiden. Tämän päivän nuori poika ei ole moiseen törmännyt mahdollisesti koko elämänsä aikana. Yksilöllinen keskusteluyhteys on muistettava, vaikka joskus  valmentajallakin keittää yli – koko joukkueelle annetaan sanallisesti täyslaidallinen.
 

Ottelutapahtumat uudistuvat

– HPK oli ensimmäinen seura, jossa  joukkue ja ”toimisto” pitivät keväällä yhteisen tilaisuuden. Mukana olivat kaikki seuran työntekijät. Se toi tunteen, että täällä puhalletaan aidosti yhteen hiileen, HPK:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin sanoo työnsä ensikokemuksista Hämeenlinnasta.
 
Aikaisemmissa seuroissa ”toimisto” on jäänyt hieman ulkopuoliseksi: – HPK:n toimintamalli sitouttaa kaikki palkkalistoilla työskentelevät.
 
Toimitusjohtaja Risto Korpela painottaa hyvin voimakkaasti sitä, että seuran varanhankinnasta ja hallinnosta vastaavat tekevät töitä vain yhden asian eteen – joukkueen menestymisen puolesta.
 
HPK työllistää kaikkinensa noin 50 työntekijää. Ottelutapahtumien ylöspanossa on mukana kaikkiaan noin 150 vapaaehtoista.
 
Uutta luvassa, talossa lujilla
 
Risto Korpela myöntää, että seuran talous on äärimmäisen lujilla. Positiivisia merkkejäkin on kuitenkin näkyvissä.
 
– Kausikortteja on myyty nyt enemmän kuin vuosi sitten. Talous on joka tapauksessa piukealla, ei siitä mihinkään pääse.
 
Korpela kertoo HPK:n uudistava ottelutapahtumakokonaisuutta tulevalla kaudella.
 
– Itse peli on aina keskiössä, mutta muita elementtejä kehitetään yleisön viihtyvyyden parantamiseksi. 
 
Korpela ei suostu vielä kertomaan uudistusten kokonaiskuvaa, koska ”neuvottelut yksityiskohdista ovat vielä kesken”.
 
– Kerromme kokonaisuudesta heti kun kaikki toteutuva on sovittu-

 

Asiasanat

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic