Uutiset

Arjessa - Luomuporkkana sysäsi bratwurstin ruokapöydästä

Berliiniläisten Katja Fennerin ja Dirk Rosen aamiaispöytää koristavat herkulliset luomusämpylät. Fenner oppi luomutuotteiden makuun jo lapsena ja ostaa myös omalle perheelleen tietyt ruokatarvikkeet aina luomuna.

– Ainakin leipä, perunat, porkkanat ja kananmunat ovat meillä aina luomua, ne maistuvat minusta vain luomuna, Katja Fenner toteaa.

Aamiainen on perheessä tärkeä ruoka-aika. Fenner ja Rose järjestävät mielellään brunssityyppisiä pitkiä ja runsaita aamiaisia läheisilleen viikonloppuisin. Berliiniläiset pitävät brunsseista ja monet kahvilatkin tarjoavat niitä asiakkailleen varsinkin viikonloppuisin. Fennerin ja Rosen vakiovieraisiin kuuluu isoäiti Gerlind, jonka kanssa syödään yhdessä noin kerran kuukaudessa.

Pitkän linjan luomukipinän sytytti oikeastaan juuri isoäiti, joka otti luonnonmukaisen ravitsemuksen sydämenasiakseen jo 1970-luvulla. Katja Fenner muistelee oman äitinsä olleen aika ehdoton sen suhteen mitä lapset saivat syödä.

– Meiltä sai turhaan hakea Nutellaa tai valkoista leipää. Minä tosin vaihdoin aina tilaisuuden tullen täysjyväiset eväsleipäni kaverien kanssa, joilla oli valkoista leipää suklaalevitteellä, Fenner kertoo pilke silmäkulmassa.

Mieltymys suklaalevitteeseen näkyy siirtyneen äidiltä pojalle, myös kolmevuotiaalle Marvinille maistuu Nutella, jota on tarjolla jättikokoisessa lasipurkissa.

Etnoruoka maistuu saksalaisille

Luomumyönteisyydestään huolimatta Katja Fenner pitää jalat maassa ostosten ja syömisen suhteen. Hän myöntää poikkeavansa välillä myös halpaketjujen kuten Lidlin liikkeisiin ruokakasseja täyttämään. Tosin hän painottaa suhtautuvansa syömiseen ajatuksella ja kertoo seuraavansa tarkkaan mitä Marvin syö päivähoidossa.

– Jos vihanneksia ja hedelmiä tuli päiväkodissa syötyä turhan vähän niin niitä tulee iltapalaksi. Jos niitä taas tarjottiin kylliksi niin voin tehdä vaikka mannapuuroa, Fenner kuvailee.

Ylipäätään Fenner kertoo suosivansa tuoreita vihanneksia ruoanlaitossa. Tyypillisesti saksalaista hänen keittiössään on se, että perunat sisältyvät moniin ruokiin.

– Minusta on vaikea kiteyttää, mikä kaikki on tyypillisesti saksalaista. Me olemme tavallisia saksalaisia mutta syömme paljon aasialaista. Dirk tekee hyviä wok-ruokia ja osaa tehdä sushiakin, Katja kehuu.

– Seuraavaksi aion alkaa kokata intialaista, Dirk Rose suunnittelee.

– Kai ne on ne hapankaali ja braatwursti, mitkä on kaikkein tyypillisimmät saksalaisruoat, kaikenlaiset kaaliruoat ylipäätään. Meillä kaalimuhennoksia tosin syödään lähinnän joulun aikaan, Katja Fenner lisää.

– Minä laitan perinteisen jouluhanhen, jonka kanssa on hapankaalia ja punakaalia, Dirk Rose paljastaa.

Saksalaisiksi erikoisuuksiksi voi lukea myös raastetusta perunasta tehdyt perunaohukkaat ja keittäen valmistetut perunapallukat (Kartoffelknödel), erilaiset papupohjaiset pataruoat ja munakkaat.

Berliiniläisistä erikoisuuksista kaikille tulee heti mieleen amerikkalaista perua oleva curry-makkara.

– Pari kertaa vuodessa pitää kyllä saada sellainen ja nimenomaan nakkikioskilta, tunnustavat Katja ja Dirk yhteen ääneen.

Eeva Bode

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic