fbpx
Uutiset

Arkistonhoitaja selvittää sotien tapahtumia

Sodassa arkistot usein tuhoutuvat. Vihollinen hävittää rekisteritietoja tarkoituksella, sillä esimerkiksi ilman passia uhrin on vaikeaa päästä maasta tai vaatia omaisuuttaan takaisin, kertoo yhdysvaltalainen arkistonhoitaja, tohtori Trudy Huskamp Peterson.

Hän on tehnyt jo vuosia työtä demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta. Työssään Peterson tutkii arkistojen lisäksi sähköposteja, eri järjestöjen raportteja tai paikantaa hautapaikkoja satelliittikuvista. Tietojensa perusteella hän koostaa oikeuslaitokselle kuvauksen tapahtumista.

Tällä hetkellä työn alla on Tyynenmeren Bikini-saarten asukkaiden korvausvaatimukset.

– Bikini-atolli oli ydinkokeiden keskus. Autan Marshall Island Nuclear Claims Tribunal -tuomioistuinta ymmärtämään yhteydet sairauksien ja ydinkokeiden välillä.

Peterson kohtaa työssään paljon järkyttäviä tapahtumia ja ihmiskohtaloita. Hänen mieleensä nousevat Itä-Timorin, Guatemalan ja Albanian konfliktit.

– Minut tekee surulliseksi se, kuinka vähän ihmisoikeusloukkauksiin kiinnitetään huomiota. Bussiturma on ykkösuutinen, mutta ei se, kun Guatemalan sisällissodassa kuolee 200 000 ihmistä.

Tieto kuolemasta tärkeää

Peterson kiinnostui ihmisoikeusasioista työskennellessään Yhdysvaltain kansallisarkistossa. Hän yritti selvittää, mitä tapahtui ihmisille ja sotilaille toisessa maailmansodassa, Korean sodassa, kylmän sodan aikaan, Vietnamissa tai venäläisten miehittämässä Afganistanissa.

– Opin, kuinka tärkeää ihmisille oli tietää, oliko heidän läheisensä kuollut. Tietämättömyys on monelle kaikkein ahdistavinta.

Yleensä tietoa löytyy rekisteristä ja tallenteista. Kun rekistereihin on pääsy, täytyy tietää, mistä aloittaa.

Peterson työskentelee siellä, minne hänet tilataan. Etelä-Afrikan totuuskomissiota pyysi häneltä apua. Työtehtävä opetti, kuinka tärkeää yhteisölle on tietää totuus tapahtumista.

– Totuuskomissiot eivät pysty tutkimaan kaikkia yksittäistapauksia.

Unohtaminen on helppoa

Kahden vuoden ajan Peterson on kirjoittanut kuukausittain uutiskirjeen. Hän lukee mahdollisimman monta sanomalehteä ja uutislähdettä, ja laatii niiden pohjalta raportin. Uutiskirje lähetetään Euroopan Neuvostolle. Myös International Council of Archives saa raportin.

– Tärkein asia, mitä teen, on ylläpitää ihmisten tietoisuutta mitä tapahtuu maailman konfliktialueilla. Unohtaminen on niin helppoa.

Tohtori Trudy Peterson luennoi Hämeenlinnan maakunta-arkiston ja Kansallisarkiston Pohjoismaisilla arkistopäivillä Hämeenlinnan Verkatehtaassa torstaina. (HäSa)

Menot