fbpx
Uutiset

Arkkipiispa Leo: Suomen ortodoksisella kirkolla keskusteluyhteys molempiin patriarkaatteihin - voi olla hyötyä tässäkin tapauksessa

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo uskoo, että Moskovan patriarkaatin ja Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin kiista ratkeaa jonkin ajan kuluttua. Hän muistuttaa, että näin kävi aikanaan myös Viron konfliktin yhteydessä vuonna 1996.

Viron konflikti alkoi, kun Viron apostolinen ortodoksinen kirkko sai jälleen jäsenyyden Konstantinopolin patriarkaatista. Väliaikaiseksi arkkipiispaksi tuli Suomen ortodoksisen kirkon silloinen arkkipiispa Johannes. Venäjän patriarkaatti katkaisi tuolloinkin joksikin ajaksi ehtoollisyhteyden Konstantinopolin patriarkaattiin ja niin muodoin myös Suomen ortodoksikirkkoon.

Leo painotti, että Suomen ortodoksisella kirkolla on hyvät suhteet ja keskusteluyhteys sekä Venäjän kirkkoon että Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin. Hänen mukaansa tästä voi olla hyötyä nykyisessäkin kiistassa.

Ortodoksinen piispainkokous korostaa kannanotossaan, ettei ehtoollisyhteyden katkaiseminen vaikuta Suomen ortodoksisen kirkon venäjänkielisten jäsenten kirkolliseen elämään Suomessa.

– Venäjän ortodoksisen kirkon päätös vaikuttaa silti välillisesti Suomen ortodoksisen kirkon elämään, sillä kirkollamme on perinteisesti ollut tiiviit yhteydet rajan taakse.

– Toivomme, että patriarkaatit ratkaisisivat asian keskinäisissä neuvotteluissa ja että suhteet normalisoituisivat joka taholle mahdollisimman pian.

Piispat toivovat myös, että kulttuurinen yhteistyö ja sellainen toiminta, joka ei suoraan liity liturgiseen elämään, voisi edelleen jatkua Venäjän ortodoksisen kirkon ja sen jäsenten kanssa.

Asiasanat

Menot