fbpx
Uutiset

Arkkitehtikilpailut poikivat villejä visioita

Hämeenlinnassa viime vuosina järjestetyissä arkkitehtikilpailuissa on haettu luovia ratkaisuja niin Verkatehtaan, moottoritien katteen, Sairionrannan, Poltinahon kuin osin Harvoilanmäen asuntomessualueenkin rakentamiseen.

Kiinnostusta kilpailuihin on riittänyt. Muun muassa maanantaina ratkenneeseen Poltinahon kasarmialuetta koskeneeseen yleiseen arkkitehtuurikilpailuun tuli 66 ehdotusta. Osa kilpailuista on järjestetty kutsukilpailuina, jolloin ehdotuksia on pyydetty vain muutamilta arkkitehtitoimistoilta. Joukkoon mahtuu kuitenkin monenlaisia näkemyksiä siitä, miten tietty alue pitäisi rakentaa.

-Laatu vaihtelee paljon. Kaikki varmasti ovat tehneet työt tosissaan, mutta joissain voi heijastua kokemattomuus, Hämeenlinnan kaupungin asemakaava-arkkitehti Päivi Saloranta sanoo.

Poltinahon käärme

Yksi villeimmistä ideoista Poltinaholla on Salorannan “käärmetyöksi” kuvailema ehdotus. “Riviin järjesty”-työn ideana on, että 9,6 hehtaarin alueen läpi kiemurtelisi yksi
tasakattoinen ja puupintainen talo, joka olisi paikoin 2-kerroksinen rivitalo ja paikoin kerrostalo. Se alkaisi Poltinahon liikenteenjakajan tuntumasta ja mutkittelisi vanhojen kasarmirakennusten lomitse päätyen Ahveniston harjun kupeessa olevan entisen upseerikerhon luo. Koska talo ylittäisi tiet, ajaisivat autot paikoin sen alta.

-Aika erikoinen juttu. Siinä on pantu mielikuvitus liikkeelle. Se ei sovi maisemaan ja on vähän pelottavakin, mietiskelee Saloranta, joka on istunut kaikkien kyseisten kilpailujen palkintoraadeissa.

Erikoisuuksina Saloranta nostaa esiin myös työn “Poltinko ahon?”. Siinä alueen Poltinahontien puoleiseen reunaan tulisi kerrostaloja, ja kohti Ahveniston harjua edettäisiin pienkerrostaloilla, rivitaloilla ja viimeksi omakotitaloilla.

– Nämä on pantu sotilaalliseen järjestykseen niin, että alue on ihan liian täynnä.

Voittajatyössä “Kruunu” 500-700 asukkaalle mitoitetut uudistalot sijoittuvat kehämäisesti vanhojen kasarmirakennusten ympärille. Asuinpinta-alaa niihin tulee 23000 neliömetriä.

– Muoto on persoonallinen. Se antaa alueelle oman ilmeen ja vahvan identiteetin. Kehät ovat sopivan kokoisia ja sopivat ympäristöön, Saloranta kehuu.

Massaa ja dramatiikkaa

Hämeenlinnan ydinkeskustan laajentamisarkkitehtikilpailussa mukana ollutta ehdotusta “Tavas” Päivi Saloranta pitää “aika huikeana”. Ehdotuksessa moottoritien kate on rakennettu tehokkaasti kerroksittain: alimmaksi pysäköintitasot, sitten kauppakeskus ja päälle pihat, asunnot ja toimistot. Värityksesi oli valittu tiilenpunainen.

– Se oli rohkein ehdotus. Ote ja näkemys ovat hirveän voimakkaita ja rakenteet huikean kookkaita. Se on liian iso Hämeenlinnan mittakaavaan. Tuollainen valtava rakennuskompleksi veisi voimaa muulta kaupungilta.

Kyse oli ilmoittautumiskutsukilpailusta, johon valittiin viisi arkkitehtityöryhmää. Kilpailun voitti “Torit”-niminen ehdotus. Siinä vain kauppakeskus ja sen yläkertaan tulevat toimistot sijoittuvat moottoritien päälle ja neljä asuinkorttelia Kaivokadun varteen. Yleisilme on huomattavasti “Tavasta” kevyempi.

Kulttuurin keitaaksi muuttuvan Verkatehtaan ensimmäisen vaiheen ideakilpailuun saatiin 43 ehdotusta. Toiseen, suunnittelukilpailuna käytyyn vaiheeseen valittiin viisi ehdotusta. Koska aluetta piti rakentaa jo olemassa olevan ja perinteikkään rakennuskannan yhteyteen, täysin yliampuvia ehdotuksia ei esitetty.

Asemakaava-arkkitehti Päivi Saloranta poimii raakattujen joukosta työn nimeltä “Kärmeskallio”.

– Se on aika dramaattinen ja erilainen kuin se, joka voitti. Tässä konserttisali olisi erotettu omaksi rakennuksekseen ja tuotu se Vanajaveden lähelle niin, että se heijastuisi vedenpintaan.

“Stemma” eli voittajaehdotus liittää yhdistetyn musiikki- ja kongressisalin kiinteästi vanhoihin rakennuksiin.

Sairionrannassa ei yllätyksiä

Sairionrantaan etsittiin uuden sukupolven asumisratkaisuja intiimillä, viidelle menestyneelle arkkitehtitoimistolle osoitetulla kutsukilpailulla. Perusideana oli suunnitella villa-tyyppisiä koteja, jotka ovat jotain kerrostalo- ja rivitaloasumisen väliltä.

Tulleet ehdotukset olivat Salorannan mukaan kaikki hyvin toistensa tyylisiä – pieniä laatueroja oli lähinnä asuntojen julkisivuissa ja pohjaratkaisuissa. Ykköseksi sijoittunut “3D”-niminen työ tuo alueelle noppamaisia, 2-4 asunnon villoja omine pihoineen.

-Jännitän, ovatko toteutuvat ratkaisut todella sitä, mitä kilpailulla haimme. Koska alue ei ole kaupungin omistuksessa, emme pysty siihen vaikuttamaan, Saloranta heittää alueen pääosin omistavalle YIT Toloselle.

Sairionrantaan on tulossa myös kerrostaloja. Maata alueella on noin 13 hehtaaria ja sinne on nousemassa asuntoja noin 700 asukkaalle .

Pari kilpailua ajankohtaisia

Harvoilanmäen asuntomessualueelle yhteen kortteliin tulevista, toisiinsa kytketyistä pientaloista on järjestetty tänä syksynä arkkitehdeille kutsukilpailu. Mukana olevien viiden toimiston työt ovat tulleet tällä viikolla tilaajien eli Osuuskunta Suomen Asuntomessujen, Hämeenlinnan kaupungin ja toteuttajan, HP Infran tutkailtaviksi. Kilpailun tulokset julkistetaan joulukuun puolivälissä.

Vuoden 2006 keväällä Hämeenlinnassa järjestetään seuraava arkkitehtikilpailu keskustan etelärannasta. Vanajaveteen rajautuva suunnittelualue koskee linja-autoaseman seutua, Paasikiventien vartta ja entisellä Vanhalla kentällä nykyisin olevaa pysäköintialuetta.

-Haemme keskusta-asumiselle uusia paikkoja ja jatkumoa Vanajanrannalle, joka alkaa olla valmis. Alueelle tulee todennäköisesti kerrostaloja. (HäSa)

Menot