fbpx
Uutiset

Armas, Onni ja empivä Lempi

Kuninkaana olo käy työstä.

– Vallan viitta painaa harteita, ja vastuu päätöksistä seuraa uniin, kuluttajakuningas Lempi Valtava-Ostovoima huokaa.

Kuluttajakuninkaana Lemmen asema on vaativa, sillä päätöksillä sanotaan olevan kauaskantoiset seuraukset: valinnat vaikuttavat ainakin työllisyyteen, bruttokansantuotteeseen, kestävään kehitykseen, Turenkiin, kiinalaisiin, maailman rauhaan ja taivaalliseen Nokiaan. Omasta kukkarosta puhumattakaan.

Lemmen toimenkuvaan kuuluvat tehtävät ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Nykyisin kaikki on kilpailutettava, sillä elämä on kallis.

– Mottoni on: Ei päivää ilman säästettyä euroa. On syynättävä pankki, pakastesei, sähkölaitos ja sukkahousut. Kännykkäliittymien hinnoissa on ilmaa enemmän kuin naapurin ukon kalajutuissa, Lempi huomauttaa.

Ensi viikon alussa Lemmen syliin tipahtaa yksi kilpailutettava asia enemmän: lankapuhelinliittymä. Tai tipahtaisi, ellei Lempi olisi jo aikaa sitten siirtynyt mobiiliaikaan sekä hankkinut tietokoneelleen superleveää ohituskaistaa. Lanka on Lemmelle tarpeeton.

Maailmanlaajuisen kilpailutalouden riistorattaat pitävät hyväsydämisen Lemmen jatkuvasti varpaillaan. Tuotteiden ja palveluntarjoajien maailma pursuaa moraalisia vääryyksiä, joihin on tartuttava. Tällä hetkellä Lempi on täystyöllistetty matkapuhelinliittymien vuoksi.

– Maailmalla vanha asiakas ei ole arvossaan, työntekijästä puhumattakaan, Lempi moittii.

Uuden liittymän valinta on vaikea, sillä Lemmen rahoista ovat kiinnostuneet monet nimet. Ilonaa ja Helmeä kisassa testosteroneillaan kampittavat ainakin Max, Onni ja Armas.

– Niin paljon miehiä, niin monta minuuttia, niin paljon senttejä: valinnanvaraa on liikaa, Lempi nyyhkäisee.

– Yhden kanssa on talousongelmia, toinen ei tahdo edes kotisohvalla ja kolmannen ihmissuhdepolitiikka on epäilyttävää, Lempi kertaa tarjokkaista kuulemiaan varoituksia.

Kuluttajakuningasta heikottaa.

Armaat ja Onnit kosiskelevat Lempeä hunajaisin sulopuhein.

Huolenpitoa, kannattavuutta ja kuuntelua riittää. Yksi lupaa soittaa Jääkärinmarssia matkalla Renkoon, joku toinen tarjoaa silkkaa rahaa, kolmas kantaa lahjoja.

Helpommallakin he pääsisivät. Empivä Lempi kertoo olevansa valinnassaan suoraviivainen ja -selkäinen.

– Haluaisin yksinkertaisen laskutuksen, kikkailemattomat hinnat ja kunnon kuuluvuuden, Lempi toivoo.

Mutta nainenhan Lempikin vain on. Jos Max, Armas, Onni ja muut innokkaat aikovat jatkaa kosiskeluaan, Lempi vinkkaa lämpiävänsä omaperäisyydelle.

– Työmatkoille tarjotuille pulkkakyydeille, pitkäkorvasiileille, marinoiduille oliiveille. Irtisanomisille lämpiän vain välittömän konkurssin uhatessa, Lempi tunnustaa.

– Niin, ja lankapuhelinoperaattorit älkööt vaivautuko.

Menot