Uutiset

Armeija ei jätä pulaan kasvissyöjääkään

Erikoisruokavaliota noudattaa Parolannummella noin 10 prosenttia varusmiehistä.

Puolustusvoimat huomioi yhä paremmin varusmiesten tarpeet erilaisista erikoisruokavalioista. Vielä 1980-luvulla ruoka kuin ruoka syötiin ja vatsavaivoista ja ripulista kärsittiin mukisematta.

– Silloin ei ehkä uskallettukaan vaatia muuta. Niistä ajoista tilanne on muuttunut selvästi, toteaa ravitsemispäällikkö Riitta Kuparinen Panssariprikaatin muonituskeskuksesta.

Viime palveluserässä erikoisruokavaliota noudatti Parolannummella lähes 10 prosenttia varusmiehistä eli 167 varusmiestä. Heistä 49 halusi vähälaktoosisen ja 24 kalattoman ruokavalion.

Muut erikoisruokavalioiden noudattajat jakaantuivat pienempiin ryhmiin, muun muassa keliaakikkoihin ja erilaisiin allergikkoihin. Joukossa oli vain yksi kasvissyöjä.

– Meillä on kaikkiaan yksitoista kokkia. Heistä yksi vuorollaan toimii viikon ajan dieettikokkina, joka huolehtii erikoisruoanlaitosta. Etenkin allergiat vaativat kokilta tarkkuutta.

Riitta Kuparinen on työskennellyt puolustusvoimien palveluksessa kohta 40 vuotta. Hänelle ei tule mieleen tapausta, jossa erikoisruokavaliota olisi vaadittu uskonnollisiin syihin vedoten.

– Ehkä heitäkin on muutama vuosien varrella ollut.

Riittävästi

ravintoaineita

Armeijan valtakunnallinen muonitusbudjetti on noin 50 miljoonaa euroa vuodessa. Panssariprikaatissa elintarvikkeisiin uppoaa vuosittain noin 1,7 miljoonaa euroa.

Erikoisruokavalioiden osuutta kustannuksista ei tilastoida, mutta Riitta Kuparisen mukaan osuus ei ole kovin suuri.

– Eri ruokavalioihin käytetään pitkälti samoja raaka-aineita. Joku ruoka-aine vain korvataan toisella. Erikoisruokavalioita varten ostetaan lisäksi tofu- ja soijatuotteita.

Muonituskeskuksessa huolehditaan siitä, että kaikissa annoksissa on riittävästi energiaa ja ravintoaineita. Kasvissyöjäkin saa siis tarpeeksi proteiinia ja rautaa.

Saapumispäivänään varusmiehet täyttävät kyselylomakkeen, jossa erikoisruokavaliosta voi ilmoittaa. Tiedot otetaan ylös yksikkökohtaisesti koko palvelusajaksi.

Varusmiehen velvollisuus on vain ilmoittaa muonituskeskukselle, jos tarvitsee erityistä ruokaa viikonloppuna, tai yksikköupseerille, jos tarvitsee sitä maastoretkillä. Kenttäkeittiössä suositaan patoja, laatikoita ja keittoja.

– Teollisuus on tullut hyvin vastaan kenttämuonan kehittämisessä. Nykyään kaikkea ei tarvitse kypsentää paikan päällä. (HäSa)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic