Uutiset

Armeija syö jo sodan ajan varastoja

Kuvituskuva.

 

Armeijan rahapula on päässyt niin pahaksi, että harjoituksissa joudutaan turvautumaan sodan ajan varastoihin. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Niinistö (ps) myöntää, että nyt luistellaan ohuella jäällä.

– Puutteita on rynnäkkökiväärin patruunoista tykistön ammuksiin ja kaikesta siltä väliltä, eli taistelijan peruskaurasta.

Kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok) seurantaryhmä suositteli puolustusmäärärahojen lisäämistä. Tarvittaviin materiaalihankintoihin esitetään 50 miljoonaa euroa lisärahaa ensi vuonna.

Summa nousisi asteittain niin, että vuosikymmenen lopussa se olisi 150 miljoonaa euroa. Suunta on Jussi Niinistön mielestä oikea, mutta riittämätön, varsinkin, kun tälle vuodelle ei ole luvassa lisäpanostuksia.

– Seuraavan hallituksen olisi huomioitava puutteet lisäbudjetissa. Niitähän voi tulla muistakin syistä, Niinistö viittaa ilmavoimien tunnistuslentojen määrän kasvuun.

Tosin nyt lentotunneissa on tasapaino. Tunnistuslentoja on voitu kuitata lentäjien harjoituksiksi.

On uhka, että sodan ajan varastoihin tulee suurempikin lovi. Puolustusvoimat lisää kertausharjoitusten määrää reippaasti. Sota-ajan tarpeisiin tarkoitettuja ampumatarvikevarastoja joudutaan hyödyntämään entistä enemmän, mikä alentaa poikkeusolojen valmiutta.

Niinistö pelkää, että kriisiajan varastojen syöminen tekee hallaa puolustuksen uskottavuudelle.

Tiettävästi rynnäkkökiväärien patruunoja ostettiin viimeksi 1990-luvun lopussa. Ulkomailla lähetystöissä työskentelevät sotilasasiamiehet seuraavat eri maiden hankintoja. Euroopassa on jo huomattu, että Suomen ostoslista on ollut pitkään varsin laiha.

Kriisiajan varastoihin kajoaminen on historiallista. Sodan aikana patruunoja valmistettiin runsaasti ja niitä jäi varastoon moniksi vuosiksi eteenpäin.

Puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg toi julki huolensa materiaalista valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa. Säästöt on tehty, mutta kenraalia huolestuttaa maavoimien vanheneva johtamisvälineistö ja panssaritorjunta-aseistus.

– Komentaja listasi perinteiset puutteet. Nostaisin ykköseksi alueelliset joukot, jotka ovat puolustuksen selkäranka. Tämän vaalikauden piti olla maavoimien kehittämisen aikaa. Nyt on vaara, että tämä työ jää kesken, kun ilmavoimien suuret hävittäjähankinnat ja merivoimien alusuudistukset odottavat ovella, Niinistö linjaa.

Niinistö pitää hyvänä, että tänä vuonna puolustusvoimat pystyy palauttamaan kertausharjoitukset, alusvuorokaudet, lentotunnit sekä varusmiesten maastovuorokaudet.

Mutta materiaalipula ei liikahda mihinkään.

Varastoissa on kotimaisten rynnäkkökiväärien lisäksi itäsaksalaisia ja kiinalaisia aseita, molempia 100 000 kappaletta.

– Itä-Saksan kaupan yhteydessä ostimme runsaasti myös patruunoita. Niitä ei saa käyttää rauhan aikana, sillä ne sisältävät elohopeata.

Niinistö kertoo, että vaalikauden alussa armeija aikoi hävittää sekä kiinalaiset että saksalaiset aseet.

– Asiasta nostettiin iso haloo, onneksi. Nyt ne ovat varas- toissa vara-aseina, jos eivät muuna.

Hän huomauttaa, että yhdellä hallinnollisella päätöksellä voidaan nostaa supistettu 230 000 miehen reservi vaikkapa 500 000:een.

– Ulkomaisia, heikompilaatuisia aseita voidaan jakaa tarvittaessa paikallisjoukoille. (LM–HäSa)

Anita Simola

Asiasanat