fbpx
Uutiset

Armeijan ”kummisetäjärjestelmästä” kertonut henkilöstöpäällikkö irtisanoutui

Kommodori Pekka Varjonen kertoi viime toukokuussa, että Puolustusvoimissa on peitelty kenraalikuntaa koskevia väärinkäytöstapauksia vuosien ajan. Puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen on useaan otteeseen kieltäytynyt kommentoimasta Varjosen esiin nostamia tapahtumia.
Kommodori Pekka Varjonen (vasemmalla) on eronnut Puolustusvoimien palveluksesta. Oikealla ylhäällä Puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen ja alhaalla ylin laillisuusvalvoja, asessori Tuija Sundberg.
Kommodori Pekka Varjonen (vasemmalla) on eronnut Puolustusvoimien palveluksesta. Oikealla ylhäällä Puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen ja alhaalla ylin laillisuusvalvoja, asessori Tuija Sundberg.

Merivoimien henkilöstöpäällikkönä työskennellyt kommodori Pekka Varjonen on irtisanoutunut heinäkuun alussa Puolustusvoimien palveluksesta. Pääesikunta vahvisti tiedon toimitukselle.

Varjonen kertoi viime toukokuussa Lännen Median uutisessa, että Puolustusvoimissa on peitelty kenraalikuntaa koskevia väärinkäytöstapauksia vuosien ajan. Merivoimien henkilöstöpäällikkö Varjonen arvosteli muun muassa kenraali Timo Kivisen ja ylimmän laillisuusvalvojan, asessori Tuija Sundbergin toimintaa.

Varjosen mukaan hän kertoi muun muassa esimiestensä epäasiallisesta käytöksestä Pääesikunnan päällikkönä työskennelleelle Kiviselle ja asessori Sundbergille heinäkuussa 2019, mutta asiat jätettiin selvittämättä. Sundberg kommentoi toukokuussa, että hän ei ole kuullut epäasiallisesti käytöksestä mitään. Kivinen ei tuolloin vastannut asiaa koskeviin kommenttipyyntöihin.

“Kummisetäjärjestelmä” taustalla

Ikävien asioiden peittelyyn Puolustusvoimissa on vaikuttanut erityisesti toimintapa, jota armeijaslangissa kutsutaan “kummisetäjärjestelmäksi”, Varjonen kertoi. Kummisetä on ylempänä organisaatiossa oleva henkilö, joka vie alempiarvoista uralla eteenpäin.

Puolustusvoimat kommentoi toukokuussa LM:n uutisen jälkeen suhtautuvansa vakavasti väärinkäytösepäilyihin. Puolustusvoimien nykyinen komentaja Timo Kivinen kiisti toukokuussa Ylen Ykkösaamun televisiohaastattelussa “kummisetäjärjestelmän” olemassaolon ja piti Varjosen esittämiä väitteitä perättöminä.

Tiistaina kenraali Kivinen kieltäytyi viestinnän välityksellä kommentoimasta Varjosen kertomia tapahtumia Lännen Medialle.

Kommodori Varjonen kertoi toukokuussa myös varoittaneensa laillisuusvalvoja Sundbergia Merivoimien antamista vääristä tiedoista esteellisyysselvittelyn yhteydessä syksyllä 2018, mutta varoituksesta huolimatta väärät tiedot päätyivät Pääesikunnan päätökseen. Sundberg ei ole halunnut kommentoida varoitussoittoa.

Varjosen mukaan hänen urakehityksensä katkaistiin Puolustusvoimissa syksyn 2018 tapahtumien jälkeen ja hänen palkkaansa pyrittiin laskemaan. Hän kokee, että kyseessä oli rangaistus epäkohtien esiin nostamisesta talon sisällä.

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juustikommentoi toukokuussa pitävänsä Varjosen väitteitä ”yksittäisenä mielipiteenä”. Hänen mukaansa ministeriö ei selvitä niitä millään tavoin. Rikosoikeuden asiantuntija kommentoi puolestaan samassa uutisessa, että asiassa tarvittaisiin poliisin esiselvitys.

Varjonen esitutkinnan kohteena

Pääesikunnan oikeudellinen osasto teki ylietsivän johdolla Varjosen kotiin kotietsinnän viime huhtikuussa. Varjosta epäillään palvelusrikoksesta ja virkasalaisuuden rikkomisesta. Pääesikunnan tutkijat ovat olleet kuulustelussa erityisen kiinnostuneita Puolustusvoimien väärinkäytöstapauksia käsittelevien uutisten tietolähteistä. Väärinkäytöksistä on uutisoinut muun muassa Lännen Media.

Toimituksen tietojen mukaan poliisin epäilysten kohteena on Varjosen yhteydenpito Puolustusvoimien evp-upseeriin. Evp-upseeria epäillään yllytyksestä virkasalaisuuden rikkomiseen. Poliisi on tehnyt myös hänelle kotietsinnän.

Kommodori Varjonen ehti palvella Puolustusvoimissa 30 vuotta ennen siirtymistään reserviin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on palkinnut hänet vapaudenristillä ansiokkaasta toiminnasta Puolustusvoimissa.

Juttua on täydennetty 20.8. klo 16.10. Juttuun on lisätty tieto Puolustusvoimien toukokuisesta kommentoinnista väärinkäytösväitteisiin liittyen sekä tieto komentaja Kivisen Ylen Ykkösaamulle antamasta kommentista.

Menot