fbpx
Uutiset

Armeijan säästökuuri sai tehoa

Supistusten keskelläkin Suomen puolustusvalmiutta on jatkuvasti kehitettävä.

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk.) kertoi keskiviikkona kuukausikaupalla tivatut lakkautettavien varuskuntien nimet: Savon prikaati Mikkelissä ja Helsingin ilmatorjuntarykmentti Tuusulassa.

Myönteisenä yllätyksenä puolustusministeri kiirehtii armeijan säästöjä pontevammin kuin tähän asti on ollut syytä olettaa.

Supistuspäätöksistä mahdollisimman suuri osa on hyvä tehdä kerralla epävarmuuden vähentämiseksi.

Mikkeli ja Tuusula poistuvat vahvuudesta jo vuonna 2007 ja seuraavat kaksi vuonna 2009. Supistusten kohteeksi joutuu myös Kotkan varuskunta.

Kuukausi sitten prikaatikenraali Arto Räty ehdotti kahden varuskunnan lakkauttamista vuonna 2008 ja lisäksi vuosina 2010-2012.

Kääriäisen suunta on oikea ja vauhti kiristyi ilmeisen sopivasti.

Puolustusvoimat kouluttaa joukkoja tulevaisuudessa vain kohtalaisen harvoissa isoissa varuskunnissa. Pienten aselajivaruskuntien aika on vääjäämättä ohi. Armeija ei voi olla läsnä kaikissa maakunnissa pelkän näkymisen vuoksi.

Kaikella toiminnalla pitää armeijassakin olla järkevät, taloudelliset perustelunsa.

Puolustusvoimat ei voi jäädä paikoilleen, kun uusia tehtäviä tulee koko ajan lisää. Supistusten keskelläkin Suomen puolustusvalmiutta on jatkuvasti kehitettävä.

Armeijan henkilöstön päänvaivaksi jää paljon. Säästöihin sisältyvä kertausharjoitusten supistaminen on hoidettava siten, ettei se kaiva lovea reservin valmiuteen.

Tällä kierroksella Mikkeli ja Tuusula jäivät nuolemaan näppejään.

Savolainen puolustusministeri Seppo Kääriäinen ei voinut kiertää eikä kaartaa Savon prikaatin lakkautusta. Jalkaväkijoukko-osastoista kaikki muut puolustavat paikkaansa. Lisäksi Mikkeliin tulee jo etukäteen myönnettynä hyvityksenä uusi maavoimien esikunta.

Tuusula on kasvukunta keskellä ruuhka-Suomea. Puolustusvoimat on merkittävä työnantaja paikkakunnalla, mutta korvaamaton menetys it-rykmentti ei paikkakunnalle ole.

Rykmentti tai sen osia on tarkoitus siirtää Panssariprikaatiin Parolannummelle. Kanta-Häme säilyy puolustusvoimien merkittävänä keskittymänä. Säästövaatimukset ja toiminnan tehostaminen purevat kuitenkin kaikkialla.

Hallituksen viimeisin selonteko edellyttää puolustusvoimilta huomattavia säästöjä. Vuoteen 2012 mennessä on vähennettävä 1 200 henkilötyövuotta ja vuosittain määrärahoissa 50 miljoonaa euroa. Viime vuonna armeijan henkilöstökulut kasvoivat 50 miljoonaa euroa, joten käännös on raju.

Myös vuonna 2009 lakkautettavat varuskunnat olisi voinut lyödä jo lukkoon, mutta kakku oli aluepoliittisesti liian iso haukattavaksi.

Niinisalon Tykistöprikaatin, Jääkäriprikaatin tai Pohjois-Karjalan prikaatin lakkauttamiseksi on vaikea löytää kestäviä perusteluja, tuskin on niitä on myöskään parin vuoden päästä.

Niinpä prikaatikenraali Rädyn listalta jää vuonna 2009 lakkautettaviksi armotta kaksi seuraavista: Hämeen Rykmentti Lahdessa, Lapin ilmatorjuntarykmentti, Pioneerirykmentti sekä Uudenmaan prikaati, joka ruotsinkielisenä saattaa tosin jäädä valtiovallan erityiseen suojelukseen.

Menot