fbpx
Uutiset

Armottomat talvet erottelevat jyvät akanoista

Kaksi kireää pakkastalvea onnistui karsimaan pääosan Suomen oloihin soveltumattomista ilmalämpöpumpuista ulos markkinoilta. Nykyiset huippumallit puhaltavat koteihin lämpöä jopa 25 asteen pakkasilla.

Hämeen Kodin- ja Kylmäkonehuollon Ismo Kankaanpää muistuttaa, että pumpun on annettava puhaltaa vuorokauden ympäri, jos laitteesta halutaan saada hyöty irti.

– Talvi koettelee ilmalämpöpumppuja aina. Vaikeaa voi olla korkeilla pakkasilla, kun pumpuista loppuvat tehot. Mitä huonompi tuote, sen aikaisemmin teho loppuu, Kankaanpää sanoo.

Kovan pakkasen lisäksi myös sateiset nollakelit ovat tiukka paikka ilmalämpöpumpuille, sillä tällöin ulkoyksikkö voi kerätä jäätä.

Koska markkinoilla olevissa pumpuissa on eroja, kannattaa hankintaa harkitsevan tutustua huolellisesti esitteisiin ja vertailla eri merkkejä. Usein tiedot valmistajan antamista lämpötilarajoituksista on kerrottu esitteessä.

Jatkuva sammuttelu rasittaa laitetta
Laitteen sammuttamista Kankaanpää lähtisi harkitsemaan huippumerkeissä vasta 25-30 pakkasasteen tienoilla, jos kylmä jakso jatkuu pidempään.?

– Lämmöntuotto on tietenkin kovilla pakkasilla pienempää ja lisälämpöä joudutaan hankkimaan esimerkiksi takasta tai pattereista tai muusta.

Pakkasen aiheuttamista ongelmista Kankaanpään korviin ei ole juuri tietoja kantautunut, kuten ei ole Iittalassa toimivaan Hämeen Ilmalämpöönkään. Jorma Vuolinko kertoo saaneensa kireimpien pakkasten aikaan muutamia yhteydenottoja, kun asiakkaat miettivät, kannattaako laitteita pitää päällä.

– Vastasin heille, että Mitsubishi Electric-ilmalämpöpumppua kannattaa pitää päällä kovillakin pakkasilla. Mutta jos laitteen sammuttaa, se kannattaa pitää pois päältä pidempiä jaksoja. Jatkuva päälle ja pois kääntäminen rasittaa laitteita, Vuolinko kertoo.

Ilmalämpöpumppuja on useita eri tehoisia. Teholtaan oikein mitoitettu laite kuluttaa vähemmän energiaa ja toimii kovillakin pakkasilla.

Älä anna jääpatsaalle mahdollisuutta
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön alle saattaa kertyä pakkasilla jäätä. Vuolinko muistuttaa tämän olevan aivan normaalia, sillä ulkoyksiköstä valuu sulamisvettä, kun laite sulattaa automaattisesti sisäänsä kertyvää huurretta.

– Asiakkaan pitäisi huolehtia siitä, että sulamisvesi pääsee tippumaan vapaasti koneen pohjasta. Jos ulkoyksikön alla oleva jääpatsas kasvaa niin korkeaksi, että se ottaa laitteen pohjaan kiinni, se pitää poistaa. Laite tekee kuitenkin edelleen sulamisvettä ja jos tämä vesi ei pääse poistumaan, alkavat ongelmat.

Ulkoyksikköä ja sen alusta kannattaisi pitää talvella silmällä, sillä maasta kasvava jääpatsas voi kasvaa hyvinkin nopeasti, jos päälle tuiskuttaa lunta.

Ulkoyksiköiden alle suositellaan pantavaksi esimerkiksi muovinen astia, joka voidaan säännöllisin väliajoin tyhjentää joko vedestä tai jäästä.

Itse ulkoyksikön jäätyminen taas on merkki joko viasta tai siitä, ettei laite sovellu pakkasiin. (HäSa)

Menot