Uutiset

Ärrä-kerhossa saa näyttää kieltä

Konnarin koululla lällättellään ja väännetään huulia pusutötteröille ihan luvan kanssa kerran viikossa.

Tammikuussa toimintansa aloittaneen Ärrä-kerhon kaikki 12 paikkaa täyttyivät alle viikossa. Mannerheimin lastensuojeluliiton Lammin osaston ja Hämeenlinnan kaupungin järjestämässä, ensisijaisesti alle kouluikäisille lapsille suunnatussa kerhossa jumpataan eroon artikulaatiovirheistä erityisopettajan johdolla puoli tuntia kerrallaan.

Ärrä-kerho on kevennettyä puheopetusta, jossa lasten suun motoriikkaa pyritään kehittämään erilaisilla harjoituksilla. Kerho ei korvaa varsinaista puheterapiaa, mutta tukee sitä. Tärkeä rooli ärrän ja ässän oppimisessa on kotiläksyillä.

-Jos lapsi tekee harjoitteita päivittäin pienenkin hetken, aika moni pääsee artikulaatiovirheistä lopulta eroon. Virheiden korjaantuminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä, kaikilla se ei korjaannu millään, kerhon vetäjä, erityisopettaja Satu Kettunen kertoo.


Mallin mukaisesti muuallekin kaupunkiin?

Korsosta kopioitu Lammin Ärrä-kerho on Hämeenlinnan seudulla ensimmäinen.

Lammin MLL maksaa kerhon vetäjän palkan, Hämeenlinnan kaupunki tarjoaa opetustilat ja osallistuu opetusmateriaalin hankintaan.

Opetuspalveluiden palvelusuunnittelija Nikke Keskinen hehkuttaa Ärrä-kerhon erinomaisuutta, ja varsinkin sen perustamista kolmannen sektorin aloitteesta.

-Meillä on Hämeenlinnan kaupungissa monialainen palvelujen tuottamisen malli, jossa kolmas sektori ja kaupunki yhteistyössä voivat tuottaa alueellisia palveluja. Uskon, että Ärrä-kerhon malli tullaan monistamaan muuallekin kaupunkiin.


Puheterapia puuttuu kouluista

Puheterapialle kaupungissa riittää kysyntää. Resurssipula on Hämeenlinnassa krooninen: kouluikäisille ja aikuisille varsinaista puheterapiaa ei ole saatavissa lainkaan, vaan puheterapeutit on keskitetty työskentelemään päiväkoti-ikäisten parissa.

Kouluissa puheopetus on erityisopettajien vastuulla, mutta resurssipulan vuoksi yhden tai kahden kirjaimen artikulaatiovirheisiin ei pystytä läheskään aina tarttumaan.

-Tilanne on todella heikko. Kaupungin palkkalistoilla kouluissa ei ole ainuttakaan puheterapeuttia, eikä muutama yksityinen puheterapeutti voi sitä savottaa hoitaa, varhaiskasvatuskeskuksissa työskentelevä puheterapeutti Johanna Naamanka kertoo.

Ruununmyllyn koulussa erityisopettajana työskentelevän Satu Kettusen mukaan artikulaatiovirheitä puhuvien lasten määrä vaihtelee ikäluokittain voimakkaasti.

-Edellisvuonna ensimmäiselle luokalle ei tullut kuin muutama oppilas, joiden ärrää piti etsiä, mutta tänä vuonna heitä oli ihan hirveästi. (HäSa)