Uutiset

Arveluttava tapa hankkia jäseniä

Keskusta päätti pitkähkön keskustelun ja tiukan äänestyksen jälkeen järjestää puolueen seuraavasta puheenjohtajasta jäsenäänestyksen. Puoluehallitus tuki kentän kuulemista äänestysluvuin 19-15.

Jäsenäänestystä vaati innokkaimmin puoluejohtajaksi paluuta yrittävä Paavo Väyrynen, joten puoluehallituksen linjauksen voi tulkita hänen voitokseen.

Puoluejohtaja Mari Kiviniemi jääväsi tyylikkäästi itsensä, eikä näin ottanut asiaan kantaa. Jälkikäteen hän kiitteli ratkaisua. Tämä oli lähinnä muodollisuus, sillä puheenjohtajan tuleekin kunnioittaa oikeassa järjestyksessä syntyneitä puolueen päätöksiä.

Väyrysen pitäisi olla tyytyväinen, mutta jälleen on jotain pielessä. Hänen purnauksensa koskee äänestyksen äänioikeutta.

Puolueen sääntöjen mukaan äänioikeutettuja ovat ne, jotka ovat olleet keskustan jäseniä kaksi kuukautta ennen äänestyspäivää – äänioikeutettujen joukkoon pääsee vielä tämän viikon ajan.

Jäsenmaksuja äänestäjällä ei saa olla rästissä. Puolue sallii sen, että maksun voi maksaa vielä äänestyspaikallakin.

Väyrysen mielestä äänestyspaikalla pitäisi voida liittyä keskustan jäseneksi jäsenmaksun maksamalla ja näin pitäisi aueta tie äänestyskoppiin. Keskustakonkarin mielestä tämä olisi ”mahtava mahdollisuus” hankkia keskustalle jopa tuhansia uusia jäseniä.

Äänessä on jälleen kerran politiikan pelimies. Kaikkien puolueiden jäseneksi liittymisen punainen lanka pitäisi olla sentään edes hento ote aatteeseen ja linjaan, jota puolue edustaa ja ajaa.

Kun politiikasta kiinnostunut on parhaaksi katsomaansa puolueeseen liittynyt, hänestä tulee puolueen jäsen kaikkine oikeuksineen ja velvollisuuksineen.

Väyrysen malli avaisi tilaa pelille, jossa äänestäjä liittyy puolueeseen vain äänestämisen takia.

Jäsenäänestys tuo reippaasti virtaa keskustaan, sen kenttätoimintaan. Tässä mielessä puolue teki viisaan ratkaisun, sillä ”maakuntien puolueen” toimintaa ovat omat arvostelleet viime vuodet Helsinki-keskeiseksi.

Väyrynen on vahvoilla. Saattaa kuitenkin käydä niin, että Mauri Pekkarinen kerää sopivan määrän äänistä, jotka olivat menossa Väyryselle. Tulos on kuitenkin toukokuun loppuun asti suuri arvoitus.

Äänestys on neuvoa-antava, täysin selvän tuloksen jyrääminen kumoon olisi keskustan puoluekokoukselta äärimmäisen kova kannanotto. Puoluejohtaja valitaan kuitenkin salaisella lippuäänestyksellä!

Jäsenäänestys on jäsenmäärältään ylivoimaisesti suurimmalle puolueella voimanponnistus ja tarkka paikka. Puolueen johto on viime kädessä vastuussa siitä, että äänestys sujuu nuottien mukaisesti.

Puoluejohdon painajainen on äänestys, jonka jälkeen alkaa vatvominen mahdollisista vaalivilpeistä.

Nettimaailmasta huolimatta keskustalla ei ollut mitään mahdollisuutta kentän kuulemiseen nettiäänestyksellä.

Päivän lehti

23.1.2020