Uutiset

Arvio: Nämä sanat sinetöivät Nokian kohtalon

Aikanaan maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan Nokian alamäki alkoi jo vuonna 2007, kun muun muassa liikevoitto, pörssikurssi ja työntekijöiden määrä lähtivät laskuun. Samaan aikaan markkinoille tuotiin Applen iPhone, joka myöhemmin osoittautui yhdeksi suureksi tekijäksi Nokian alamäessä.

Vuonna 2010 Nokian älypuhelinten markkinaosuus tippui rajusti, ja johtoon nousi Microsoftilla aiemmin työskennellyt Stephen Elop. Elop työskenteli Nokiassa vuosina 2010–2013, kunnes hän siirtyi Nokia-kaupan mukana takaisin Microsoftille.

Elopia epäiltiin tuolloin troijan hevoseksi, jonka tarkoitus olisi valmistella Nokia myyntikuntoon Microsoftille. Väitteelle ei ole luonnollisesti löytynyt koskaan sen parempaa katetta, mutta Nokian arvo suorastaan romahti Elopin aikana.

Kun vielä 2008 Nokian arvoksi oli arvioitu jopa 44 miljardia dollaria, oli se vuonna 2013 7 miljardia dollaria. Nokia myi matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille 5,44 miljardilla eurolla syksyllä 2013.

Kohtalon sanat

Vaikka Nokia oli syöksyssä jo Elopin astuessa ruoriin, hänen arvioidaan tehneen Nokian kohtalon kannalta ratkaisevan virheen.

Merina Salmisen ja Pekka Nykäsen kirjoittamassa Operaatio Elop -kirjassa (2014) arvioitiin, että Elopin vakavin virhe oli palava öljylautta -muistio.

Kirjan mukaan ”palava öljylautta -puhe on jo muodostunut legendaksi siitä, miten toimitusjohtaja yhdellä iskulla tuhoaa lähes kaiken”.

Vuoden 2011 alussa Elop laati työntekijöilleen ”herättelyviestin”, jossa ilmoitettiin, että Nokia luopuu Symbianista. Muistio vuoti julkisuuteen, minkä vuoksi myös kansan usko Symbianiin lakkasi.

Lisäksi Elop kertoi Symbianin alasajosta aikana, jolloin yhtään uutta Windows-puhelinta ei ollut valmiina. Samalla Meegon kehitys lopetettiin. LM-HäSa

 

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic