fbpx
Uutiset

Arviot koronapandemian vaurioista maailmantaloudelle vaihtelevat, mutta ovat joka tapauksessa mittavat

Covid-19 ruhjoo eniten rikkaimpien maiden talouksia, mutta erityisen paljon kärsivät Euroopan köyhimmät maat ja Latinalainen Amerikka.
Italiassa rannat avataan, mutta ihmisten pitää säilyttää vähintään viiden metrin etäisyys toisiinsa. Toscanan Viareggiossa ranta oli valmiina korona-ajan lomailijoihin. Kuva: epa08451260
Italiassa rannat avataan, mutta ihmisten pitää säilyttää vähintään viiden metrin etäisyys toisiinsa. Toscanan Viareggiossa ranta oli valmiina korona-ajan lomailijoihin. Kuva: epa08451260

Talousasiantuntijatovat julistaneet koronapandemian käynnistämän laman jo alkaneen. Taantuman vakavuudesta on esitetty vaihtelevia arvioita, sillä tässä vaiheessa on epäselvää, tuleeko koronasta ylipäätään toista aaltoa tai millainen se olisi.

Koronakriisin vaikutusten arvioidaan olevan tänä vuonna koko maailman talouteen jotakin 8,8 prosentin pienenemisen (Maailman kauppajärjestö WTO:n arvio) ja yhden prosentin kasvun (YK:n arvio) välillä.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi maailmantalouden kutistuvan tänä vuonna 4,2 prosenttia, kun ennen pandemiakriisiä se arvioi talouden kasvavan 3 prosenttia.

Covid-19-vaikutukset ovat kovimmat rikkaimmille maille, mutta kaksi aluetta kärsii IMF:n mukaan niitäkin enemmän: Euroopan köyhimmät maat sekä Latinalainen Amerikka ja Karibia.

Maailmankaupan arvioidaan putoavan tänä vuonna jotakin 32 prosentin (WTO:n arvio) ja 9 prosentin (IMF) väliltä. Rahoitusvirrat suuntautuvat entistä voimakkaammin rikkaimpiin maihin.

Työttömyyden arvoidaan räjähtävän erityisesti Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa, joissa työhön käytetty aika vähenee noin 12 prosenttia. Yhdysvalloissa lähes joka neljäs työikäinen on jo hakenut työttömyyskorvausta.

Epidemiat vaurioittivat talouksia

Covid-19-taudin ja hallitusten määräämien rajoitustoimien vaikutuksia talouteen voi arvioida vertaamalla aiempien epidemioiden, kuten sarsin (2003), mersin (2012) ja ebolan (2014), läpikäyneiden maiden talouksia.

Taloustutkimussivusto Voxeulla julkaistun tutkimusraportin mukaan talouskasvu jäi tautien koskettamissa maissa 2,4 prosenttia muita maita pienemmäksi. Taloudet toipuivat kuitenkin niin, että vuosi kriisin jälkeen talouskasvu ohitti vertailumaat, mutta vain hetkeksi.

Talouden elpyminen tasoittui niin, että viisi vuotta epidemian jälkeen bruttokansantuotteen kasvu oli yhä jäljessä muita maita. Parhaiten elpyivät maat, joissa hallitus reagoi kriisivuoteen jakamalla enemmän rahaa, erityisesti terveyssektorille.

Koronakriisi on levinnyt näitä sairauksia laajemmin, joten myös sen vaikutukset ovat vakavammat.

Ensimmäinen aalto ei ole ohi

Euroopan maat purkavat hyvää tahtia koronapandemian hillitsemiseksi asettamiaan rajoituksia.

Maailman terveysjärjestö WHO muistutti kuitenkin tällä viikolla, että pandemia on yhä käynnissä. Koronatartunnat ovat tällä hetkellä kasvussa Etelä-Amerikassa ja Etelä-Aasiassa.

Koko maailman mittakaavassa koronapandemia on ensimmäisen aallon keskikohdassa.

– Olemme nyt vaiheessa, jossa ensimmäisen aallon tartuntaluvut ovat vielä kasvussa, sanoi WHO:n koronavirustoimia johtava epidemiologi Mike Ryan.

Maailmanlaajuisesti tartuntoja oli John Hopkinsin yliopiston koronatilastojen mukaan perjantaina todettu yli 5 800 000 ja tautiin kuolleita oli yli 360 000.

Menot