Uutiset

Arvokisojen talvikausi edessä

Helsinki

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut Lahdessa ja taitoluistelun MM-kilpailut Helsingissä ovat talvikauden kotimaisia kohokohtia.

Maailman parhaat hiihtäjät, mäkihyppääjät ja yhdistetyn kilpailijat kamppailevat mitaleista Salpausselällä (22.2.–5.3.) ja taitoluistelijat näyttävät osaamistaan Helsingin areenassa (29.3.–2.4.).

Lahdessa on aikaisemmin järjestetty MM-hiihdot kuudesti. Helmikuussa Lahti siirtyy kisaisännyyksissä kärkeen. Mikään muu kaupunki ei ole isännöinyt MM-hiihtoja seitsemää kertaa.

– MM-hiihtoihin osallistuu noin 700 urheilijaa noin 60 maasta. Kilpailutapahtumia on kaikkiaan 21, kertoo MM-kisojen viestintäpäällikkö Laura Lehtonen.

Taitoluisten MM-kisojen viestintä- ja lehdistöpäällikkö Mila Kajas kertoo, että kevättalven MM-kilpailu on pääkaupunkiseudun merkittävin ensi vuoden urheilutapahtuma.

– Kisoihin osallistuu noin 200 urheilijaa noin 40 maasta. MM-kisoissa jaetaan myös suurin osa vuoden 2018 talviolympialaisten maapaikoista. Naisten ja miesten kilpailuissa on jaossa 24 maapaikkaa, pariluistelussa ja jäätanssissa maapaikkoja on luvassa 20. Syksyn kansainvälisiin kisoihin jää vielä muutama olympialaisten maapaikka jakoon, Kajas selvittää.

Kummatkin arvokilpailut juhlistavat myös 100 vuotta täyttävää Suomea. Lipunmyynti on alkanut ja odotukset ovat kovat sekä Lahdessa että Helsingissä.

– Tavoitteenamme on myydä 250 000 lippua. On arvioitu, että MM-hiihdoilla on noin 600 miljoonaa TV-katsojaa. Paikan päälle odotamme noin 1500 median edustajaa, Lepistö luettelee lukuja.

Taitoluistelun MM-kisojen järjestäjät odottavat, että areena täyttyy katsojista viiden kilpailupäivän aikana kiitettävästi.

– Lipunmyyntitavoitteemme on 65 000. Odotamme, että paikalla on lisäksi noin 500 median edustajaa. Televisiosta kisoja seuraa noin 300 miljoonaa katsojaa, Kajas kertoo.

Hänen mukaansa taitoluistelun vuoden kohokohtaa kiinnostaa myös Pohjois-Amerikassa ja Japanista.

– Sieltä on tulossa paljon porukkaa katsomoihin.

Arvokilpailujen läpivieminen vaatii myös paljon väkeä erilaisiin vapaaehtoistöihin. Sekä Lehtonen että Kajas vakuuttavat, että talkoohommiin on ollut jopa tunkua – kaikkia halukkaita ei ole voitu ottaa hommiin mukaan.

– MM-hiihdoissa vapaaehtoisten työntekijöiden määrä on noin 2 500. Saimme melkein 3 000 hakemusta eli kaikkia emme voineet ottaa mukaan. Nuoria ja uusia vapaaehetoisia meillä on paljon, Lehtonen sanoo.

Kajaksen mukaan taitoluistelun MM-kisoissa vapaaehtoistöissä on noin 400 ihmistä.

– Enemmänkin olisi kyllä tullut, hän kertoo.

Edellisissä Helsingissä pidetyissä taitoluistelun arvokilpailuissa vuonna 2009 Suomella oli myös mitaliodotuksia, eikä niissä petytty. Laura Lepistö voitti EM-kultaa ja Susanna Pöykiö saavutti pronssia. Muistiin jäi myös Kiira Korven dramaattinen kompurointi päin laitaa. Kolminkertainen EM-mitalisti sijoittui viidenneksi.

Ensi vuoden MM-kisoissa mitali lienee vielä liian kova tavoite nuorille suomalaisluistelijoille. Naisten kilpailussa MM-kisojen edustuspaikasta kamppailevat näillä näkymin vuonna 1999 syntyneet Viveca Lindfors, Emmi Peltonen ja Ljubov Efimenko. Miehissä pääsystä MM-kisoihin kilpailevat ainakin jo kokenut 30-vuotias lääkäri Valtter Virtanen ja hänen 18-vuotias haastajansa Roman Galay.

Jäätanssissa maajoukkueeseen kuuluu vain yksi pari, Cecilia Törn/Jussiville Partanen. Heidät haastaa paluun kilpajäille tehnyt pari Olesia Karmi/Max Lindholm.

Suomen taitoluistelun MM-joukkue valitaan 28. helmikuuta.

Asiasanat

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic