fbpx
Uutiset

Arvonlisäveroa on korotettava

Hallituksen keväästä on tulossa tuskien taival. Tämä näyttää entistä selvemmältä ja sen myöntävät myös pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.).

Kuinka yksimielinen kaksikko on näköpiirissä olevien ratkaisujen sisällöstä, sitä voi vain arvailla. Erimielisyyksiä on ja jos kokoomus ja SDP eivät niitä pysty sovittelemaan, Suomea uhkaa poliittinen kriisi.

Se tässä vielä puuttuisi! Talouden synkkien pilvien pitäisi sentään tiivistää rivejä, puhaltaa hallitukseen suoraselkäistä vastuunkannon kykyä sekä taitoa.

Julkisuudessa esiintyi tiistaina synkähkö pääministeri. Katainen joutui vastamaan kysymyksiin, mitä seuraa valtiovarainministeriön ensi vuoden 0,4 prosentin kasvuennusteesta.

Ministeriö on samalla linjalla kuin Suomen Pankki vain hetki aiemmin. Arviossa on mukana – kuten aina – tilkka virallista optimismia ja jos se karsitaan luvusta pois, näyttää kansantalouden ensi vuoden kasvu pakkasta.

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen (sd.) teki huomattavan suorasukaisesti selväksi, että hänen mielestään valtion tulee sopeuttaa taloutensa – saada tulot ja menot tasapainoon – kuihtuvan kasvun aikaan.

Talouden viretila riippuu kotimaisesta kysynnästä, kuluttajista. Valtion, kuntien ja yritysten edustajien katseet kääntyvät erityisesti kohti keskiluokkaa, jonka toivotaan mieluummin tuhlaavan kuin säästävän.

Kauppa on käynyt joulun alla, menossa voi olla kuitenkin vain hetken liiankin tuttu huuma. Lahjojen ostamista voi seurata ostokrapula, joka kestää kuukausikaupalla, ehkä odottamattoman kauan.

Hallituksen linja ei voi olla “toivotaan, toivotaan”. Tästä on lähettävä jo nyt: valtion menoja on rajulla kädellä leikattava, samalla on korotettava veroja.

Kuuri koskee maata, jossa kunnallisvaalit ovat vuorossa ensi vuoden syksyllä, mikä politiikan tosiasia ei vähäisimmässäkään määrin lisää Kataisen hallituksen pelitilaa.

Menojen leikkaustarve on viitisen miljardia euroa, mikä on kymmenisen prosenttia budjetin loppusummasta. Tähän hallitus ei millään veny, lähes kiitettävän arvosanan se saisi jo kolmen miljardin menoleikkauksista.

Verotulojen kasvattaminen ratkaisevassa määrin on asiallisesti mahdollista vain arvonlisäverotusta korottamalla. Pari yksikköä veroon lisää keräisi valtion kassaan yli miljardi euroa.

Hallitusneuvotteluissa SDP tyrmäsi arvonlisäveroon kajoamisen. Puoluejohtaja Jutta Urpilaisella on aikaa muutama kuukausi hakea tähän kantaan muutosta tilanteessa, jossa ratkaisulle tuskin löytyy kestävää vaihtoehtoa.

Palkkaverotuksen kiristämisessä on seinä vastassa, koska hallitus on kolmikantaisen raamisopimuksen osapuoli.

Poliittisessa keskustelussa sekä puolueet että poliitikot ovat – hieman perussuomalaisessa hengessä – keskittyneet julistamaan, mitkä ratkaisut ovat ehdottomasti poissa laskuista. Meno ei voi jatkua.

Menot