fbpx
Uutiset

Arvostetun journalistin Trump-kirja: Avustajat jopa varastavat Trumpin papereita estääkseen katastrofeja

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin lähimmät avustajat luottavat häneen niin vähän, että ovat valmiita jopa varastamaan papereita presidentin pöydältä. Tarkoituksena on estää häntä tekemästä päätöksiä, jotka avustajien mielestä vaarantaisivat maan turvallisuuden.

Näin väittää arvostetun amerikkalaisen journalistin Bob Woodwardin Trump-kirja, joka perustuu Trumpin lähipiirin nimettömiin haastatteluihin ja hänelle vuodettuihin kirjallisiin lähteisiin. CNN ja Washington Post julkaisivat tiistaina ennakkoon poimintoja kirjasta, jonka on määrä ilmestyä viikon päästä.

Palkitun ja luotetun Woodwardin kirjalla on aiempia Trump-kohukirjoja enemmän painoarvoa.

Woodwardin mukaan avustajat haalivat valtaa omiin käsiinsä siinä määrin, että Valkoisessa talossa on meneillään virkamiesvallankaappaus. Trumpin entinen talousneuvonantaja Gary Cohn esti kirjan mukaan esimerkiksi presidenttiä vetäytymästä kauppasopimuksesta Etelä-Korean kanssa piilottamalla aiheeseen liittyvän paperin, jotta Trump ei pääsisi allekirjoittamaan sitä. Liittolaisuus Etelä-Korean kanssa on Yhdysvalloille keskeinen keino torjua Pohjois-Korean ydinaseiskun uhkaa.

Woodwardin mukaan samaa taktiikkaa käytti myös Trumpin entinen avustaja Rob Porter. Muutenkin Trumpin esikunta on kirjan mukaan käyttänyt monissa tilanteissa omaa harkintaansa sen sijaan, että tottelisivat presidenttiä.

Näin teki esimerkiksi puolustusministeri Jim Mattis, kun Trump reagoi Syyrian presidentin Bashar al-Assadin omiin kansalaisiinsa kohdistamaan kaasuiskuun määräämällä asevoimat tappamaan tämän.

– Vittu tapetaan hänet! Vittu tapetaan ne kaikki, Woodward kertoo Trumpin sanoneen puhelimessa Mattisille.

Kirjan mukaan Mattis vastasi hoitavansa asian, mutta sanoi puhelun jälkeen avustajalleen, että tosiasiassa Yhdysvallat reagoisi tilanteeseen paljon maltillisemmin. Lopulta Trump päätyi määräämään Syyriaan ilmaiskun, jonka kaltaista olisi siinä tilanteessa voinut odottaa keneltä tahansa Yhdysvaltojen presidentiltä.“Ymmärryskyky kymmenvuotiaan tasolla”Woodward kuvaa useita tilanteita, joissa Trump vaikuttaa vähät välittävän kansallisesta turvallisuudesta ja ajattelevan vain rahaa. Yhdessä keskustelussa puolustusministeri Mattis yrittää selittää Trumpille, miksi Yhdysvaltojen sotajoukkojen pitäminen Etelä-Koreassa on hintansa arvoista.

– Me yritämme estää kolmannen maailmansodan, Mattis yksinkertaistaa mutta ei silti tunnu saavan Trumpia ymmärtämään näkökantaansa.

Kirjan mukaan Mattis toteaa jälkikäteen lähipiirilleen, että Trumpin ymmärryskyky on 10-12-vuotiaan tasolla.

Toisessa keskustelussa Trumpin tuolloinen talousneuvonantaja Cohn yrittää kysyä presidentiltä, mitä hän kaipaisi saadakseen mielenrauhan Korean niemimaan tilanteesta.

– En vittu kaipaa mitään, Trumpin kerrotaan vastanneen.

Tämä keskustelu sai Woodwardin mukaan tuolloisen ulkoministerin Rex Tillersonin lausumaan surullisenkuuluisan kommenttinsa, että Trump on “vitunmoinen idiootti”. Kommentti vuoti ilman asiayhteyttä julkisuuteen, ja sen uskotaan vaikuttaneen Trumpin päätökseen erottaa Tillerson.

Woodwardin oma arvio tilanteesta on, että monet presidentin lähimmistä neuvonantajista ovat erittäin huolissaan tämän epävakaasta luonteesta, tietämättömyydestä, kyvyttömyydestä oppia ja tämän mielipiteistä, joita avustajat pitävät vaarallisina. Tämä pätee erityisesti kansallisen turvallisuuden parissa työskenteleviin neuvonantajiin.“Vitunmoinen valehtelija”Kirja paljastaa uusia yksityiskohtia myös Trumpin asianajajien yrityksistä suojella presidenttiä ja Trumpin vaalikampanjan mahdollisia Venäjä-kytköksiä penkovalta erikoistutkinnalta.

Woodward kuvaa muun muassa harjoituskuulemista, jossa Trumpin silloinen asianajaja John Dowd esitti erikoissyyttäjä Robert Muelleriä ja hiillosti presidenttiä antaakseen tälle käsityksen siitä, millaista olisi suostua Muellerin kuultavaksi. Juuri niin kuin Dowd pelkäsi, Trump puhui ristiriitaisia ja turvautui suoriin valheisiin. Todellisessa kuulemisessa valehtelu voisi poikia presidentille rikossyytteen.

Kirjan mukaan Trump ei vaikuttanut itse ymmärtävän lainkaan, että harjoituskuuleminen oli mennyt huonosti. Dowd sen sijaan oli entistäkin varmempi, että presidentti syyllistyisi kuulemisessa väärään valaan.

– Älä todista. Se on ainoa tapa välttää oranssiin vankilahaalariin joutuminen, hänen kerrotaan sanoneen Trumpille.

Selän takana hän on kirjan mukaan todennut Trumpin olevan “vitunmoinen valehtelija”.

Dowdin ja Trumpin nykyisen asianajajan Jay Sekulow’n kerrotaan jopa kuvanneen Muellerille harjoituskuulemisen kulun osoittaakseen tälle, ettei Trumpia voi kuulla, koska hän ei kykene pysymään totuudessa. Mueller kuitenkin painotti, että hänen on tärkeä päästä selvittämään, oliko presidentillä rikollisia aikeita, kun tämä päätti erottaa James Comeyn FBI:n johtajan paikalta.“Paholaisen työpaja”Presidentin rakkaus Twitteriä kohtaan on kirjassa esillä lukuisia kertoja. Woodward kertoo Trumpin kehuneen olevansa “140 merkin Ernest Heamingway”.

Kirjan mukaan Trump on selvittänyt, mitkä hänen tviittinsä ovat olleet erityisen suosittuja, ja saanut selville, että erityisen shokeeraavilla tviiteillä saa yleensä eniten huomiota.

Avustajat ovat Woodwardin mukaan turhaan yrittäneet sensuroida presidentin tviittejä. Kansallisesta turvallisuudesta vastaavat henkilöt ovat varoittaneet Trumpia, että Yhdysvallat saattaa vielä päätyä sotaan tviittien vuoksi.

Entinen kansliapäällikkö Reince Priebus on kutsunut Trumpin Twitter-tapojen vuoksi tämän makuuhuonetta “Paholaisen työpajaksi” ja Trumpille mieluisia tviittailukellonaikoja “Paholaisen tunniksi”.“Hulluuden tyyssija”Kirja maalaa sysimustan kuvan avustajien ja Trumpin suhteesta. Trumpin kansliapäällikön John Kellyn esimerkiksi kerrotaan kutsuneen presidenttiä idiootiksi ja Valkoisen talon tilannetta hulluuden tyyssijaksi.

– En edes ymmärrä, miksi kukaan meistä on täällä. Tämä on elämäni kamalin työpaikka, Kellyn kerrotaan avautuneen.

Trump itse puolestaan haukkuu kirjan mukaan alaisiaan yhtä kovin sanoin kuin nämä häntä.

Trump hyökkää usein julkisesti oikeusministeriään Jeff Sessionsia vastaan. Kirjan mukaan hän on kulissien takana kutsunut tätä jopa “henkisesti jälkeenjääneeksi”, parodioinut tämän syvän etelän murretta ja sanonut, että tämä ei pärjäisi lakimiehenä edes yhden asukkaan piirikunnassa kotiosavaltiossaan Alabamassa.

Entisen kansliapäällikkönsä Priebusin Trumpin kerrotaan sanoneen muistuttavan pientä rottaa, joka kipittää ympäriinsä.

Priebus puolestaan on kuvaillut Trumpin Valkoista taloa villipetojen kamppailuksi.

– Jos laittaa seinättömään eläintarhaan käärmeen, rotan, haukan, jäniksen, hain ja hylkeen, tilanne alkaa muuttua häijyksi ja veriseksi.

https://www.cnn.com/2018/09/04/politics/bob-woodward-book-donald-trump-fear/index.html
https://www.washingtonpost.com/politics/bob-woodwards-new-book-reveals-a-nervous-breakdown-of-trumps-presidency/2018/09/04/b27a389e-ac60-11e8-a8d7-0f63ab8b1370_story.html?utm_term=.0c09fa9c6a19

Asiasanat

Menot