Uutiset

ARX:n henkilökunta lähtee kosteutta karkuun

ARX-talon toimistotiloissa tehdään pienimuotoista muuttoa. Valtaosa siellä työskentelevästä henkilökunnasta, 7-8 työntekijää, siirtyy epämääräiseksi ajaksi Aulankokeskukseen.

– Henkilöstö on oireillut jo pari vuotta. Kuumeilua, silmätulehduksia, hengitysoireita, puhe-elinongelmia ja yleistä väsymystä. Kun asiaa alettiin tutkia, löytyi kosteusongelmia jokaisesta kerroksesta, kertoo lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX:n vs. johtaja Janne Kaakinen.

Jäätyneiden rännien sulamisvesi on todennäköisesti vuosien ajan päässyt talon pääsisäänkäynnin lipan yläpuolen kulmista kattorakenteisiin ja sieltä seinään.

– Seinällä on sellainen parin metrin kostunut kaitale ylhäältä alas kakkoskerrokseen saakka, sanoo Verkatehtaan tekninen isännöitsijä Pertti Kilkki.

Toiminta pyörii ongelmitta
ARX:n henkilökunnan evakko ei vaikuta kulttuurikeskuksen ulospäin näkyvään toimintaan millään tavalla. Muun muassa näyttely- ja työpajatoiminta rullaavat normaalisti.

– Tietenkin kokoukset täytyy suunnitella uudelleen eivätkä yhteystyökumppanit pysty pistäytymään paikalla kuten yleensä, mutta ei tästä suurta ongelmaa tule. Olemme aika joustava organisaatio, sanoo Kaakinen.

ARX-talon katto on kolmiosainen. Keinusaarentien puoleinen osa on vedenpitävä, samoin Miniteatterin tiilinen harjakatto. Keskimmäisen osan ulkoremontti aloitettiin pari viikkoa sitten. Kilkin mukaan se valmistuu nopeasti, jos vain säät sallivat.

– Keskiosa varustetaan kattolämmityksellä, joka estää jäätymisen. Myös kaikki keskiosan rännit uusitaan.

ARX:n toimitiloissa avattiin seiniä neljässä eri paikassa jo viime keväänä. Märät villat revittiin pois, ja nyt odotellaan seinärakenteiden kuivumista. Tiloista kaksi on ollut varastohuoneina ja yksi vain ajoittaisessa koulutuskäytössä. Neljännen kerroksen aulassa kupruillutta seinää korjataan nyt jo toista kertaa.

– Ongelma uusiutui. Seinä remontoitiin muutama vuosi sitten samasta syystä, muistaa Kaakinen.

Remontin kestosta ei varmuutta

Isännöitsijä Pertti Kilkki laskee, että kosteusremontin ulkotyöt maksavat ainakin 20 000 euroa. Sisätyöt ovat vielä niin pahasti kesken, että niiden hintaa on vaikea arvioida.

Kilkin mukaan on mahdollista, että ARX:n väen evakko kestää yli vuodenvaihteen, sillä seinärakenteiden on oltava täysin kuivat ennen kuin pinnoittaminen voidaan aloittaa.

ARX-talossa on myös yksittäin vuokrattavia työhuoneita, joiden sisäkattolevyistä löytyy kosteusvärjäymiä. Kilkin mukaan nämä eivät kuitenkaan liity millään tavoin viime talvina pahoin jäätyneisiin ränneihin ja niiden sulamisvesiin. Laikkujen historia juontaa ”hamaan muinaisuuteen”, jonka jälkeen katto on uusittu. (HäSa)