Uutiset

Aseharrastus vaakalaudalla

Ehdotuksesta uudeksi aselaiksi on annettu lausuntoja ja tietoja, jotka ovat asevastaisen ideologian mukaisia. Sisäministeriössä valmistellaan Kauhajoki-raportin perusteella myös aselain seuraavaa vaihetta. Tämä toinen vaihe on sisällöllisesti ja moraalisesti täysin ala-arvoinen, koska ensimmäinenkään uudistusesitys ei ole vielä ollut eduskunnan äänestyksessä.

MTV uutisoi parisen viikkoa sitten, että 40 000 aseluvan haltijalla 500 000:sta on joko rikos- tai rikosepäilymerkintä poliisin rekistereissä.

Kyseisiin rikoksiin, joista on annettu tuomio, on sekoitettu ilkivaltaisia ja perättömiä rikosilmoituksia, joita tehdään esimerkiksi kostoksi. Poliisin esitutkinta ei anna aihetta syyttämispäätökseen eli rikosta ei ole tapahtunut.

Tutkijalautakunnan Kauhajoki-raportissa on ehdotus puoliautomaattisten pistoolien totaalista kieltämisestä ja pakkolunastuksesta siviileiltä. Lisäksi siihen sisältyy vaatimus aseiden lupaikärajan nostamisesta 20 vuoteen, lupien määräaikaisuudesta ja kahden vuoden ampumaharjoittelu ennen luvan myöntämistä.

Esitys totaalikiellosta ja pakkolunastuksesta koskee vain luvallisten aseiden haltijoita. Vuodenvaihteessa kauppakeskus Sellon murhat tehtiin luvattomalla aseella.

Ikärajan nosto samalla logiikalla pitäisi koskea alaikärajoja myös ajokorttissa, asevelvollisuudessa, avioliiton solmimisessa, äänilokeudessa ja täydessä oikeudellisessa vastuussa. Käytännössä yleinen täysikäisyyden raja pitäisi siis nostaa 20 vuoteen.

Kahden vuoden ampumaharjoittelu ilman omaa asetta on suurimmalle osalle käytännössä mahdotonta. Ehdotus tukee vain kansalaisten aseistariisumistavoitteita. Luvan saamisen edellytyksiä tarpeettomasti kiristämällä lisätään pimeää asekauppaa.

Ampuma-aselain mukaan henkilön soveltuvuus oli tärkeämpää kuin asetyyppi. Luvan määräaikaisuus ei paranna turvallisuutta millään tavalla.

Maanpuolustuksen näkökulmasta kehitys on tuhoavaa, koska suurin osa sodan ajan joukoista on kiväärimiehiä, joiden tehtävä on viime kädessä pysäyttää vihollinen. Mekanisoituja joukkoja Suomella on vain muutama sodanajan armeijassa. Puolustusmäärärahat eivät riitä takaamaan kaikille asevelvollisille riittävää harjoittelua.

Satojatuhansia ääniä on tarjolla niille kansanedustajille, jotka kuuntelevat omaatuntoansa, oikeudentajuansa ja tekevät oikein aselain uudistuksen tullessa äänestykseen.

Asiasta huolestunut

Forssa

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic