Uutiset

Aseina kivääri ja keskittymiskyky

Katariina Laineella ja Saana Tattarilla pitää alkusyksystä kiirettä. Hämeenlinnalaisampujat matkustavat Suomen maajoukkueen kanssa torstaina Kööpenhaminaan kilpailemaan nuorten PM-kisoihin. Syyskuussa vuorossa on kansainvälisen ampumaurheiluliiton kaikkien lajien MM-kilpailut Espanjassa.

Heti kisarupeaman jälkeen lukiossa ahkeroivaa urheilijakaksikkoa testataan vielä syksyn ylioppilaskirjoituksissa.

– Tässä lajissa tarvitaan paljon henkistä puolta, eikä saa hermostua, vaikka koko ajan on kiire. Nytkin jouduin muuttamaan kirjoitusten aikatauluja, koska pääsin mukaan MM-kisoihin, Nokian Seudun Ampujia edustava Tattari kertoo.

Tattari ja Hämeenlinnan Ampumaseuraa edustava Laine kilpailevat kolmessa lajissa: ilmakiväärissä ja pienoiskiväärin makuu- sekä asentokilpailussa. Molempien tavoitteena on yltää arvokisoissa omalle tasolleen.

– PM-kilpailut ovat tavallaan esikisa MM-kisoille. PM-kisoissa finaalipaikka olisi kiva saavuttaa ja uskon, että oma taso riittää kymmenen parhaan joukkoon, Tattari ennakoi.

– MM-kisoissa tavoite on päästä karsinnoista eteenpäin, Laine jatkaa.

Kaksikko on tottunut kilpailemaan jo toisiaan vastaan. Puolitoista viikkoa sitten Mikkelin SM-kisoissa Laine voitti kiväärin asentokilpailun SM-kultaa N20-sarjassa ja Tattari oli hopealla.

– Hävisin silloin vain 0,5 pistettä, joten vähän jäi hampaankoloon, Tattari naureskelee.

SM-kisoista oli myös hyötyä tulevia kansainvälisiä kilpailuita ajatellen.

– SM-kisoista sai hyvää kokemusta finaaliampumisesta, sillä pienemmissä kisoissa ei aina ole mahdollista järjestää finaalia. Finaalissa ampuminen on aina vähän erilaista, Laine kertoo.

Peruskuntoa tarvitaan

Laine ja Tattari treenaavat lähes joka päivä. Ampumaharjoituksia on 3–5 kertaa viikossa ja sen lisäksi molemmat käyvät lenkeillä ja kuntosalilla.

– Ampuminen vaatii hyvää kehonhallintaa. Ase ei paina paljoa, joten voimaa ei tarvitse niinkään olla, mutta hyvä peruskunto on tärkeää, Laine selventää.

Ennen arvokisoja harjoittelun määrää on vähennetty ja ampumatreeneissä on keskitytty laatuun.

– Olen viime aikoina ampunut vain hyviä laukauksia, enkä ole edes katsonut tulosta, Tattari kertoo.

Hämeenlinnalaisampujat ovat valmistautuneet arvokisoihin treenaamalla ampumatekniikan ja fysiikan lisäksi myös henkistä kanttia.

– Paljon on kiinni henkisestä puolesta. Keskittymiskyky on tärkeää ja ylipäätään se, että päässä on kaikki kohdallaan, Tattari sanoo.

Molemmat pitävät juuri keskittymiskykyä vahvuutenaan lajissa. Mielenhallinta myös kiehtoo.

– Voisikohan tätä verrata jopa meditaatioon? Parasta on se, että saa keskittyä yhteen asiaan ja sulkea muun pois suorituksen ajaksi, Laine sanoo.

Tulevaisuuden tavoitteena sekä Laineella että Tattarilla on päästä olympialaisiin edustamaan Suomea.

– Ei ehkä vielä Rioon, sillä en tiedä olenko henkisesti vielä valmis, mutta ainakin sitten seuraaviin. Olen jokin verran seurannut ikäisteni maailman kärkeä ja se on aika kova. 10 pistettä olemme vielä jäljessä, joten työtä on paljon, Tattari sanoo. (HäSa)

Asiasanat

Menot