fbpx
Uutiset

Asema-aukion hyppypotkusta seurannut pahoinpitelytuomio jää voimaan

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenen saama tuomio törkeästä pahoinpitelystä jää pysyväksi, koska korkein oikeus hylkäsi valituslupahakemuksen.
Kukkia ja kynttilöitä tuotiin Helsingin Asema-aukion pahoinpitelyn tapahtumapaikalle syksyllä 2016 sen jälkeen, kun kävi ilmi, että pahoinpitelyn uhri oli menehtynyt.

Korkein oikeus on hylännyt valitusluvan Asema-aukion pahoinpitelyjutusta.

Tämä tarkoittaa sitä, että Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenen Jesse Eppu Oskari Torniaisen saama, Helsingin hovioikeuden antama tuomio jää lainvoimaiseksi.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Torniaisen kahden vuoden ja kolmen kuukauden mittaiseen rangaistukseen törkeästä pahoinpitelystä tammikuussa 2018.

Taustalla ovat syyskuussa 2016 sattuneet tapahtumat Helsingin Asema-aukiolla, päärautatieaseman kupeessa.

Torniainen otti tuolloin osaa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen tapahtumaan, kun ohikulkija sylkäisi vastarintaliikkeen lippuriviä kohti.

Torniainen potkaisi ohikulkijaa hyppypotkulla rintaan niin, että ohikulkenut mies löi päänsä asfalttiin. Uhri kuoli myöhemmin vammoihinsa.

Käräjäoikeudessa syyttäjä vaati Torniaiselle rangaistusta törkeän pahoinpitelyn ohella törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Sekä käräjä- että hovioikeus kuitenkin hylkäsivät kuolemantuottamussyytteen siksi, että oikeudessa jäi näyttämättä toteen se, että uhrin kuolema olisi aiheutunut Torniaisen potkusta.

Uhri oli laiminlyönyt hoito-ohjeita, minkä vuoksi syy-yhteyttä potkun ja kuoleman välillä ei voinut aukotta todentaa.

Hovioikeus: rasistinen motiivi

Helsingin hovioikeus päätyi kuitenkin korottamaan käräjäoikeuden tuomiota. Hovioikeus katsoi, että pahoinpitelyssä on ollut rasistinen motiivi, koska uhri on vastustanut Pohjoismaisen vastarintaliikkeen arvoja.

Tämän vuoksi Helsingin hovioikeus korotti käräjäoikeuden antamaa vankeusrangaistusta kolmella kuukaudella.

Koska Korkein oikeus hylkäsi Torniaisen valituslupahakemuksen, jää myös hovioikeuden tulkinta rasistisesta motiivista lainvoimaiseksi.

Asema-aukion pahoinpitely oli osin esillä myös Turun hovioikeudessa käsittelyssä olleessa kanteessa, jossa vaadittiin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamista. Juttua puitiin sen vuoksi, että Turun hovioikeudessa pyrittiin elokuussa 2018 selvittämään, miten vastarintaliike suhtautuu jäsentensä tekemään väkivaltaan.

Hovioikeus päätyikin syyskuussa 2018 lakkauttamaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen. Vastarintaliikkeen edustajat ovat kuitenkin ilmoittaneet pyytävänsä lakkautuspäätöksestä valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Menot