fbpx
Uutiset

Asiantuntija-arvio: Pelkkä brexit ei käännä osakemarkkinoiden trendiä

Brexitillä ei ole voimaa laukaista suurta systeemikriisiä, uutta finanssikriisiä tai edes osakemarkkinoiden laskutrendiä, arvioivat markkina-asiantuntijat.

– Nopeaa paluuta äänestystä edeltäneille tasoille ei kuitenkaan ole luvassa, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich sanoo.

Markkinat järkyttyivät perjantaina brittien järjestämästä juhannuspommista. Jälkijunassa auennut Helsingin pörssi putosi maanantain avauksessa seitsemän prosenttia. Päivän mittaan yleisindeksin lasku lieveni hieman Saksan DAX-indeksin luisun hidastuessa ennen Yhdysvaltojen pörssien avautumista. Suomen isot yhtiöt sukelsivat laajalla rintamalla.

Suomen metsäteollisuudelle ja elintarvikeyhtiö Raisiolle Britannia on tärkeä markkina ja punta merkittävä valuutta. Muilta osin brexit vaikuttaa Suomen talouteen ennen kaikkea välillisesti. Jos brexit hyydyttää yleistä talouskehitystä, suomalaisyritykset kärsivät laaja-alaisemmin. Suomen syklinen eli suhdanneherkkä vientiyritysrakenne on riippuvainen Euroopan ja maailman talouskasvusta ja teollisuuden investointihaluista.

Sijoittajapankki Nordnetin Suomen-johtaja Niklas Odenwall arvioi, että sijoittajien kannattaa nyt alkaa tarkkailla jopa ostomahdollisuuksia. Varsinkin pankkiosakkeita poljettiin hurjasti heti brexit-tuloksen selvittyä.

– Tämä on poliittinen, ei taloudesta tai rahoitusmaailmasta nouseva kriisi. Keskeistä on, kuinka poliitikot ja keskuspankit nyt tilanteeseen reagoivat, Odenwall sanoo.

– Taloudessa mikään ei ole radikaalisti muuttunut. Euroopassa on edelleen paljon epävarmuustekijöitä: talouskasvun heikkous, maahanmuuttohaaste, Venäjän tilanne ja niin edelleen. Brexit tietysti lisää pitkän aikavälin huolia.

Odenwall arvelee brexit-peräisen rauhattomuuden jatkuvan pörsseissä ”viikon tai pari”. LM

Menot