fbpx
Uutiset

Asiantuntija: Kollegoitaan kritisoineen Itä-Ukrainan separatistijohtajan murha vaikuttaa sisäiseltä operaatiolta

Venäjä on syyttänyt tapahtumasta Ukrainaa, joka puolestaan osoittaa separatistien välienselvittelyyn.
Venäjä-mieliset separatistijoukot saattelivat räjähdyksessä kuolleen johtajansa Alexander Zahartshenkon sunnuntaina haudan lepoon Donetskissa.

Eri tahot kiistelevät nyt siitä, kuka on niin kutsutun Donetskin tasavallan johtajan Aleksander Zahartshenkon murhan takana.

Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten separatistien tunnetuin johtaja kuoli perjantaina kahvilassa tapahtuneessa räjähdyksessä Donetskissa. Al-Jazeeran tietojen mukaan hän oli kahvilassa kollegoidensa kanssa.

Separatistien mukaan myös Aleksander Timofeiev, Donetskin tasavallan kakkosjohtaja, haavoittui iskussa.

Tämän vuoden lopussa olisi tullut kuluneeksi neljä vuotta siitä, kun Zahartshenko nimitettiin Donetskin tasavallan pääministeriksi.

Zahartshenkon nimityksen oli tarkoitus osoittaa, että Venäjä ei johda Ukrainan separatistiliikettä, kirjoittaa Al-Jazeera.

Zahartshenko ehti viime vuosien aikana joutua useiden murhayritysten kohteeksi. Hän syytti Ukrainaa vuonna 2016 tapahtuneesta räjähdyksestä, jonka hän onnistui välttämään.

Myös Venäjä syytti perjantain kohtalokkaasta räjähdyksestä Ukrainan johtoa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin nimitti tapahtunutta viheliäiseksi rikokseksi, jonka tarkoitus on horjuttaa alueen hauraita rauhanpyrkimyksiä.

– Tämän rikoksen suunnittelijoiden ja toteuttajien tulee saada teoistaan rangaistus, Putin sanoi Kremlin julkaisemassa surunvalittelussa.

Venäjä tutkii tapausta “kansainvälisenä terroritekona”.

Venäjän ulkoministerin tiedottaja Maria Zakharovan mukaan tapaus osoittaa, että Ukrainan johto haluaa “veristä taistelua” rauhanprosessin asemesta.

Ukrainassa on ollut vuodesta 2015 asti voimassa tulitauko, joka on onnistunut lakkauttamaan suuret taistelut, mutta jota separatistit ja Ukrainan armeija kuitenkin ovat tämän tästä rikkoneet.

Ukrainan hallitus kiistää syytökset.

– Tietojemme mukaan räjähdys oli seuraus vuosia jatkuneesta välienselvittelystä, jonka osapuolia ovat terroristit (separatistit) ja heitä tukevat venäläiset, sanoi hallituksen tiedottaja Jelena Gitlyanskaya.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö OSCE:n asiantuntija Michael Bociurkiw toteaa, että syytökset Ukrainaa kohtaan ovat Venäjälle hyvin tyypillinen käyttäytymismalli.

– Tämä näyttää sisäiseltä operaatiolta, sillä viime viikkoina ja kuukausina Zahartshenko oli kriittinen kollegoitaan ja Donetskin tasavallan parlamentin jäsenitä kohtaan. Merkit tulevasta olivat jo ilmassa, Bociurkiw sanoi Al-Jazeeralle.

Putin luonnehti Zahartshenkoa rohkeaksi ihmisten johtajaksi ja isänmaan ystäväksi.

Vuosi sitten Zahartshenko ilmoitti suunnitelmistaan korvata Ukraina uudella valtiolla nimeltä Malorussia, suomeksi Pienivenäjä. Valtion pääkaupunki olisi ollut Donetsk ja se olisi kattanut koko Ukrainan Venäjän valtaamaa Krimin niemimaata lukuunottamatta.

Ukrainan hallitus kuittasi julistuksen sanomalla, ettei Zahartshenkolla ole oikeutta esiintyä koko maan edustajana. Se vaati myös Venäjää tuomitsemaan suunnitelman.

Aleksander…Zahartshenko

Aleksander Zahartshenko, 42, oli itäukrainalainen separatistijohtaja, joka kuoli räjähdyksessä viime viikon perjantaina.

Hänet nimitettiin marraskuussa 2014 Venäjä-mielisten perustaman niin sanotun Donetskin kansantasavallan pääministeriksi.

Donetskin kansantasavalta hallitsee sotilaallisesti Itä-Ukrainan Donetskin alueen kaakkoisosia.

Ennen liittymistään separatistijoukkoihin Zahartshenko työskenteli hiilikaivoksen sähköasentajana.

Hän aloitti Donetskissa samantyyliset näyttävät sotilasparaatit kuin Venäjällä ja pukeutui sotilaallisiin univormuihin poliittisesta roolistaan huolimatta.

Zaharsthenko ehti välttää useita murhayrityksiä, joista hän syytti Ukrainaa.

Lähde: Al-Jazeera

Menot