fbpx
Uutiset

Asiantuntija Nokian jätti-irtisanomisista Ranskassa: "Erikoinen tilanne olisi, jos ei voisi henkilöstömäärää vähentää, vaan sen tulisi aina olla sama"

Viisi vuotta sitten Alcatel-Lucent -kauppojen yhteydessä Nokia lupasi säilyttää työpaikat ja lisätä tuotekehitystä Ranskassa.
Nokia tiedotti maaliskuussa toimitusjohtajan vaihtumisesta. Väistyvä toimitusjohtaja Rajeev Suri (kuvassa) toimi tehtävässä yli kymmenen vuoden ajan. Surin seuraaja on Fortumin toimitusjohtajana työskentelevä Pekka Lundmark. Kuva: Emilia Kangasluoma
Nokia tiedotti maaliskuussa toimitusjohtajan vaihtumisesta. Rajeev Suri (kuvassa) toimi Nokian ja Nokia Siemens Networksin toimitusjohtajana yli kymmenen vuoden ajan. Surin seuraaja Nokian johdossa on Fortumin toimitusjohtajana työskentelevä Pekka Lundmark. Kuva: Emilia Kangasluoma

Verkkoyhtiö Nokia on vähentämässä yhteensä 1233 työpaikkaa ranskalaisesta tytäryhtiöstään Alcatel-Lucentista. Määrä vähenisi kolmanneksella aiemmasta.

Asiasta kertoi ensin uutistoimisto Reuters, ja Nokia vahvisti tiedon myöhemmin maanantaina.

Nokian ostaessa kilpailijansa Alcatel-Lucentin yhtiö lupasi, ettei fuusiota seuraavien kahden vuoden aikana irtisanota väkeä Ranskassa. Lupaus sai paljon huomiota niin Suomessa kuin Ranskassa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja, Nokia-analyytikkona tunnettu Jyrki Ali-Yrkkö toteaa maanantain irtisanomisuutisessa eniten yllättäneen se, että kauppaan oli liittynyt aikaan sidottu lupaus työpaikkojen säilyttämisestä.

Se, että kahden suuren yrityksen fuusion jälkeen ilmoitetaan irtisanomisista, ei sen sijaan ole Ali-Yrkön mielestä yllättävää.

– Päällekkäisiä toimintoja on näissä tapauksissa aina, ja jollain aikavälillä päällekkäisyyksistä pyritään eroon. Aika erikoinen tilanne olisi, jos ei koskaan voisi henkilöstömäärää vähentää, vaan sen tulisi aina olla sama.

Nokia on nykyisin täysin globaali yritys, jolla on toimintaa kymmenissä maissa. Jotta eri yksiköiden toiminnasta voidaan saada “fiksua”, vaatii se Ali-Yrkön mukaan jatkuvaa muutosta: pohdintaa siitä, mitä toimintaa sijoitetaan minnekin.

Kyse ei ole edes suhdanteista: vaikka ajat olisivat hyvät, kahdessa suuressa samalla alalla operoivassa yrityksessä on paljon päällekkäisyyttä. Eri asia Ali-Yrkön mukaan olisi, jos kyseessä olisi kaksi eri alan yritystä, joiden tuotteet tai palvelut poikkeaisivat merkittävästi toisistaan.

Nokia itse on ilmoittanut vapautuneensa työpaikkojen säilyttämistä koskevista velvoitteista tämän vuoden kesäkuussa.

Nokian mukaan työvoiman vähentämiset ovat osa jo aiemmin käynnistettyä, useissa maissa jo läpi vietyä globaalia säästöohjelmaa, jolla tavoitellaan kilpailukyvyn parantamista.

Miten Ranska reagoi?

Uutistoimisto Reutersin mukaan Nokian päätöksellä voi olla poliittisia vaikutuksia. Ranskan presidentti Emmanuel Macron toimi yrityskauppojen aikaan vuonna 2015 maan talousministerinä ja valvoi kauppojen toteutumista.

Ranskan suurimpiin ammattiliittojen keskusjärjestöihin kuuluva CFE-CGC julkaisi maanantaina tiedon irtisanomisista verkkosivuillaan. Liitto kuvasi ilmoitusta “maanjäristykseksi”, ja sanoi Nokian tekevän pilaa kaikista, mutta etenkin Ranskan hallituksesta.

Ali-Yrkkö ei osaa arvioida sitä, millaisia poliittisia seurauksia asialla voi olla Ranskassa. Sen hän sanoo, että varmasti seuraukset olisivat suuremmat kuin Suomessa. Toisaalta näin suuret irtisanomiset herättäisivät huomiota myös Suomessa.

Se, että valtiota vaaditaan puuttumaan asiaan, on hänestä Ranskassa huomattavasti yleisempää kuin Suomessa.

– Jos unohdetaan korona-aika, Suomessa vaatimukset valtion puuttumisesta yritysten toimintaan ovat selvästi harvinaisempia. Niitä tilanteita on kyllä ollut, mutta se ei ole mikään yleinen tilanne. Jos yritys on vaikeuksissa, ei valtio mene pelastamaan. Näin sen kuuluukin olla. Kun voitot ovat yksityisiä, niin tappioidenkin pitää olla. Markkinatalouteen kuuluu epäonnistumisen riski eikä sitä pidä mennä poistamaan.

Ranskalle annettu lupaus herätti aikoinaan kriittistä keskustelua myös Suomessa, sillä ranskalaisten työpaikkojen säästämisen pelättiin näkyvän myöhemmin irtisanomisina Suomessa.

Ylen haastattelussa (3.12.2015) Nokia hallituksen silloinen puheenjohtaja Risto Siilasmaa totesi, että “lupaus on tehty täysin liiketaloudellisilla perusteilla”.

Siilasmaan mukaan lupaus oli ollut osaltaan edellytys Nokialle tärkeän kaupan toteuttamiselle. Myös silloinen Ranskan presidentti François Hollande totesi tukevansa Alcatel-Lucentin kauppoja vain, jos työpaikkojen säilyminen Ranskassa taataan.

Liitot valmiita taistelemaan

Vähennyssuunnitelmat koskevat Alcatel-Lucentin kahta yksikköä Ranskassa. Kohteina ovat Pariisin eteläpuolella oleva Nozay ja Bretagnen alueella toimiva Lannion. CFE-CGC:n tietojen mukaan Lannionin yksiköstä leikataan 402 työpaikkaa ja Nozayn yksiköstä 831.

Etenkin Ranskan paikallismedioissa reaktiot uutisiin ovat olleet tyrmistyneet.

Ranskalaisen Le Télégrammen jutussa haastatellut kuvasivat Nokian ratkaisua “maanjäristykseksi” ja “katastrofiksi”.

Lehden haastattelema Alcatel-Lucentin entinen työntekijä näki ratkaisun katastrofaalisena ei vain työntekijöille, vaan myös laajemmin koko Trégorin alueelle. Jöel Le Jeunen mukaan Lannion-Trégorin yhteisö aikoo vastustaa päätöstä ja taistella työpaikkojen puolesta yhdessä ammattiliittojen kanssa.

France Infon haastattelema, Lannionin toimipisteessa työskentelevä ammattiliitto CFDT:n edustaja sanoi Nokian pettäneen päätöksellään kaikki, vaikka oli sitoutunut työpaikkojen säilyttämiseen.

Le Monden mukaan ammattiliitoista CFDT, CFE-CGC, CGT ja CFTC kertoivat olevansa valmiita taistelemaan työpaikkojen puolesta.

Reutersille antamassaan kommentissa Nokian Ranskan toimintojen johtaja Thierry Boisnon korosti Ranskan säilymistä edelleen Nokialle tärkeänä tutkimus- ja kehityskeskuksena.

Irtisanomiset eivät koske Radio Frequency Systemsia, Nokia Bell Labs Francea eivätkä Alcatel Submarine Networksia.

Alcatel-Lucent ja Nokia

Alcatel-Lucent oli ranskalais-yhdysvaltalainen verkkovalmistaja, joka syntyi ranskalaisen Alcatelin ja yhdysvaltalaisen Lucent Technologiesin yhdistyessä vuonna 2006.

Nokia esitti ostotarjouksen Alcatel-Lucentille huhtikuussa 2015. Yrityskaupan arvo oli 15,6 miljardia euroa, ja se maksettiin Nokian osakkeilla.

Kyseessä oli Suomen historian suurin yrityskauppa.

Kauppa toteutui 19 kuukaudessa.

Nokia työllistää Ranskassa 5138 henkilöä, joista 3640 työskentelee Alcatel-Lucentilla.

Nokialla on tällä hetkellä noin 100 000 työntekijää ympäri maailman.

Yhtiö vaihtaa tänä vuonna johtonsa. Toukokuussa Sari Baldauf aloitti Risto Siilasmaan seuraajana hallituksen puheenjohtajana, ja syksyllä Pekka Lundmark seuraa Rajeev Suria yhtiön toimitusjohtajana.

Menot