Uutiset

Asiantuntija: Puoluejohtajan tärkein ominaisuus kääntyi Stubbia vastaan

Hyvä puheenjohtaja tarvitsee ennen kaikkea erinomaiset esiintymistaidot julkisissa tilanteissa. Tätä mieltä ovat Lännen Median kyselyyn vastanneet kokoomusvaikuttajat.

Lännen Media kysyi kokoomusjärjestöjen ja -yhdistysten johtohenkilöiltä kaikkialta Suomesta, mitkä ovat puoluejohtajan tärkeimmät osaamisalueet. Kysymykseen vastasi 630 kokoomusvaikuttajaa.

Peräti 70,79 prosenttia vaikuttajista valitsi esiintymistaidot yhdeksi tärkeimmistä puheenjohtajan osaamisalueista. Myös sisäpoliittista osaamista ja puolueen linjan puolustamista arvostettiin.

Sen sijaan ulkopoliittinen osaaminen katsottiin vähiten tärkeäksi ominaisuudeksi annetuista vaihtoehdoista.

 

Kokoomuksen istuvan puheenjohtajan, Alexander Stubbin, voisi ajatella olevan vahvoilla, kun arvioidaan esiintymistaitoja suhteessa ex-ministeri Jan Vapaavuoreen tai sisäministeri Petteri Orpoon.

Kumpikaan, Orpo tai Vapaavuori, ei ole vielä ilmoittautunut mukaan puolueen puheenjohtajakisaan. Orpo on sanonut harkitsevansa vakavasti.

Vapaavuori ja Orpo tunnetaan maltillisempina, harkitsevampina puhujina – Stubb taas räiskyvämpänä ja supliikkina.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopistosta sanoo, että kenttä näyttäisi arvostavan enemmän Orpon ja Vapaavuoren tyyliä.

– Monissa kommenteissa harmaus, harkitsevaisuus ja jopa tylsyys on katsottu Orpon ja Vapaavuoren eduksi, sanoo Jokisipilä, joka on tutustunut Lännen Median kyselyaineiston lähes 800 sanalliseen kommenttiin.

– On paradoksaalista, että Stubbin räiskyvä ja spektakulaarinen esiintyminen on tavallaan jopa liian hyvää. Se näyttää ylittävän ärsytyskynnyksen.

Politiikan asiantuntija sanoo, että kokoomuksen kentän mielipide näyttää muuttuneen 360 astetta sitten Lahden puoluekokouksen 2014.

– Tuolloin nämä ominaisuudet olivat niitä, joiden takia Stubb valittiin puolueen puheenjohtajaksi.

– Nyt puoluekentän ilmapiiri on kääntynyt siihen suuntaan, että esiintymiseen, charmiin ja räiskyvyyteen liittyvät ominaisuudet koetaan huonoksi. Tämä osoittaa politiikan arvaamattomuuden.

 

Sisäpoliittinen osaaminen arvotettiin toiseksi tärkeimmäksi puheenjohtajan ominaisuudeksi. Jokisipilä arvioi, että Stubb jää sisäpolitiikan osaajana Vapaavuoren ja Orpon varjoon.

– Stubbia kohtaan on esitetty kritiikkiä siitä, että vaikka hän on kokenut ministeri vuorokausissa, hänen sisäpoliittinen osaamisensa on ohuehkoa.

Jokisipilä kuitenkin huomauttaa, että Stubb on oppinut viime vuosina paljon sisäpolitiikasta.

Orpo puolestaan on erityisen vahvoilla sisäpolitiikassa. Sisäministeri on jo tehtävänsä puolesta sisäpolitiikan keskeisimmässä tehtävässä.

Orpo on saanut erittäin mairittelevia arvioita työstään muun muassa ennennäkemättömän maahanmuuttokriisin hoidossa. Orpo on kerännyt arvostusta myös oppositiolta.

– Orpolla oli edellisen hallituksen aikaisen sote-työryhmän puheenjohtajuus. Ryhmän vetäminen oli ensimmäisiä valtakunnanpoliittisia sulkia hänen hattuunsa. Hän osoitti jo tuolloin substanssiosaamista näissä asioissa. Häntä pidetään asiakeskeisenä poliitikkona.

Jokisipilä sanoo, että myös Vapaavuorella on mittava kokemus sisäpolitiikasta.

– Hän on hoitanut hyvin eri ministerinsalkkuja. Vapaavuori tuntee elinkeinoelämän kysymykset erittäin hyvin.

 

Kokoomusvaikuttajat eivät anna erityisen paljon painoarvoa ulkopoliittiselle osaamiselle, kun he arvioivat hyvän puheenjohtajan ominaisuuksia.

Annetuista vaihtoehdoista ulkopoliittinen hallitseminen sai vähiten kannatusta.

Tämä on Jokisipilän mukaan ikävä tieto Stubbille, jonka ylivoimaiset vahvuudet suhteessa Orpoon ja Vapaavuoreen ovat ulkopolitiikassa.

– Orpolla puolestaan on ulkopoliittisen kokemuksen osalta kaikkein lyhin ansioluettelo. Vapaavuorella työ Euroopan investointipankin varapääjohtajana on tuonut kansainvälistä kokemusta.

 

Jokisipilä haluaa painottaa, että arviot perustuvat osin niihin mielikuviin, joita kokoomuksen kentästä kumpuaa.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja sanoo, että avovastausten perusteella mielikuvat kentällä ovat osin ristiriitaisiakin.

Stubbia kritisoidaan vastauksissa laajasti sisäpoliittisen tiedon puuttumisesta. Jokisipilä sanoo, ettei tämä ole täysin totta.

– Stubb on pärjännyt esimerkiksi vaaliväittelyissä kohtuullisesti muihin puoluejohtajiin verrattuna.

Myös vastaajasta riippuen Stubbia, Vapaavuorta ja Orpoa kuvaillaan maltillisimpana keskustaoikeistolaisena vaihtoehtona puolueen johtoon.

– Mielenkiintoista, että esimerkiksi Vapaavuori on saanut kannatusta tällä argumentilla, vaikka hänet on aiemmin mielletty oikeistolaisemman siiven edustajaksi.

Myös Stubbia pidetään vastausten perusteella keskustaoikeistolaisena. Tämän linjan puoluejohtaja itse määritteli hiljattain.

– Stubbin kohdalla on tapahtunut muodonmuutos, kun hän on asemoinut itsensä keskustaoikeistolaiseksi. Se on kaukana niistä linjoista, joita Stubb määritteli Lahdessa.

Vastauksissa myös Orpoa tarjoiltiin maltillisena keskustaoikeistolaisena kandidaattina puolueen johtoon.

Jokisipilä sanoo, että pitkän aikavälin tarkastelulla Orpo on tästä kolmikosta lähimpänä keskustaoikeistolaisen määritelmää.

 

Lue lisää: Kaikki sanalliset kommentit

Päivän lehti

5.7.2020