fbpx
Uutiset

Asiantuntija Ruotsin vaalituloksesta: Kruunun heikkeneminen auttaa taloutta epävarmuuden aikana

Ruotsin kruunu on heikentynyt voimakkaasti viime vuoden lopulta lähtien. Heikkenemisen jatkuminen auttaisi ruotsalaisia vientiyrityksiä. Vaalituloksen aiheuttama epävarmuus on kuitenkin talouden kannalta kielteinen asia, koska se luo epävarmuutta. Epävarmuus puolestaan voi aiheuttaa investointien lykkääntymistä, arvioi talouspolitiikasta vastaava EK:n johtaja Penna Urrila.
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven äänesti sunnuntaina vaimonsa Ulla Löfvenin kanssa Tukholmassa. Löfvenin johtamaa hallitusta vaaditaan tuloksen perusteella eroamaan. Ruotsissa alkavat vaikeiksi arvioidut neuvottelut hallituspohjasta.

Ruotsin kruunu jatkaa heikkenemistään, mikä auttaa ruotsalaisyritysten toimintaa vaalien jälkeisessä epävarmuudessa, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton talouspolitiikasta vastaava johtaja Penna Urrila.

Ruotsin kruunu on heikentynyt voimakkaasti viime vuoden lopulta lähtien. Se on auttanut ruotsalaisten vientiyritysten kilpailukykyä ja vaikuttanut välillisesti esimerkiksi Suomen sahateollisuuden kykyyn kilpailla ruotsalaissahoja vastaan.

– Kruunun kurssi on jo heijastanut varautumista vaaleihin, ja kurssi voi reagoida edelleen heikkenemällä, sanoo Urrila.

Epävarmuus voi lykätä investointeja

Epävarmuuden Ruotsin talouteen tuo vaalien aiheuttama hallitusneuvottelujen vaikeus. Tulos ei anna selviä vaihtoehtoja.

– Epävarmuus on tietysti talouden ja yritysten kannalta kielteinen asia. Se voi vaikuttaa esimerkiksi investointipäätösten lykkääntymiseen. Yritykset ovat nyt odottavalla kannalla, sanoo Urrila.

Toisaalta hän ei usko esimerkiksi siihen, että Ruotsin EU-politiikka merkittävästi muuttuisi.

– Sekin, mitä työmarkkinoilla tapahtuu, on Ruotsissa enemmän työmarkkinajärjestöjen kuin hallituksen käsissä, sanoo Urrila.

“Aika ohi blokkipolitiikan”

Dagens Industri lehden kolumnisti Tomas Nordenskiöld arvioi, että Ruotsi on hallituksen muodostamisessa aivan uudessa tilanteessa. Vaikka ruotsidemokraattien (SD) vaalimenestys ei yltänyt gallupien ennustamalle tasolle, puolue pääsee kuitenkin vanhan blokkipolitiikan mukaisissa hallituspohjavaihtoehdoissa merkittävään rooliin.

– Yksi asia on selvä. Koska kumpikaan blokki ei saanut enemmistöä, on luonnollista, että Ruotsia johtaa jatkossa hallitus, joka tekee blokkirajat ylittävää yhteistyötä, Nordenskiöld lainaa sosiaalidemokraattisen pääministerin Stefan Löfvenin lausuntoa vaali-illalta.

Menot