fbpx
Uutiset

Asiantuntija: "Tekstiilit ja ruokailu Ruotsissa houkuttelevat" – kruunun heikkeneminen hyödyttää suomalaisturisteja

Ruotsin kruunu on heikentynyt voimakkaasti, ja sen seurauksena kuluttajatuotteet kuten voi ja hedelmät ovat kallistuneet lähes 20 prosenttia viime vuodesta. Turisteille Ruotsin hinnat ovat edelleen edullisia.
Tukholmassa, Södremalmin ostoskeskuksessa Ruotsissa, riittää kävijöitä.

Ruotsin parlamenttivaalien jälkeisessä epävarmuudessa kruunun heikkenemisen ennakoidaan jatkuvan. Heikkeneminen on nostanut Ruotsissa erityisesti tuontituotteiden hintoja, mikä vaikuttaa tavallisen kuluttajan kukkaroon.

– Hedelmien, voin ja ruokaöljytuotteiden hinnat kaupoissa ovat nousseet jopa 19 prosenttia viime vuodenvaihteesta, sanoo suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin markkinaneuvoja Markku Sirviö.

Ruotsalaiset maitotuotteet, kuten Arlan tuotteet, eivät ole Sirviön mukaan kallistuneet samalla tavalla kuin tuontituotteet. Maidon hinta voi silti nousta kesän kuivuudesta aiheutuneen eläinruuan puutteen vuoksi.

Euroalueelta tuotavien tuotteiden hintojen nousuun vaikuttaa muun muassa euron heikko kurssi. Ruotsi ei kuulu Euroopan valuuttaunioniin.

Turisteille kruunun heikkenemisestä on kuitenkin toistaiseksi hyötyä.

– Vaikka euro on heikko, Suomesta Ruotsiin päin se on edelleen vahva. Tästä syystä esimerkiksi tekstiilit ja ruokailu Ruotsissa houkuttelevat suomalaisia turisteja, Sirviö toteaa.

Auton ostaminen Ruotsista on niin ikään kannattavaa. Sirviön mukaan suomalaiset autokauppiaat ovat jo tovin ostaneet autoja Ruotsista Suomeen myytäviksi.

– Se kauppa on lisääntynyt. Vaikka Suomessa on korkea autovero, ja tuomiseen liittyy muita kustannuksia, auton ostaminen Ruotsista kannattaa silti, Sirviö toteaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että talouden noususuhdanteen ennakoidaan kääntyvän laskuun jo ensi vuonna. Se vaikuttaa sekä kotimaisiin kuluttajiin että turisteihin.

– Tänä vuonna suomalaisturistien kannattaa vielä ostella Ruotsissa. Ruotsi varmasti mielellään ottaa vastaan turisteja.

Menot