Uutiset

Aslakin talli hiljentyy talvea kohden

 

Aslak Christianssonin Aslak and the Eskimos Klubi tunnetaan Kuohijärven kulmilla paikkana, jossa soivat kesäisin jazz, blues ja soul. Talveksi klubi ja Kylä-Mukkulan kulttuurikeskus hiljenee kuten koko Lammin ja Pälkäneen rajalla sijaitseva kyläkin. Talvella raitilla tapahtuu, jos tiellä sattuu liikkumaan enemmän kuin kaksi autoa kerrallaan
 
– Vakituisia asukkaita on tällä seudulla alle sata, kesällä väkimäärä moninkertaistuu. Talvella vietämme todellista hiljaiseloa, sanoo Christiansson.
 
Helsingistä korpeen
Kuutisentoista vuotta sitten teatterikorkeakoulun näyttämömestari Christiansson ja hänen vaimonsa tanssiopettaja Leena Vilenius etsivät paikkaa maalta. Helsinkiläispariskunta halusi pois pääkaupungin vilskeestä.
 
– Alunperinkin siinteli mielessä jonkinlaisen kulttuurikeskuksen perustaminen maaseudulle. Sen kummempaa vaatimusta paikan suhteen meillä ei ollut.
 
Pariskunnan silmiin osui lehti-ilmoitus, jossa perikunta myi vanhaa maatilaa Kuohijärveltä.
 
Kumpikaan ei koskaan ollut sillä suunnalla edes käynyt, mutta paikkaa lähdettiin yhdessä katsomaan.
 
– Kuntoa voisi kuvailla vähintään huonoksi. Tila oli ollut tyhjillään toistakymmentä vuotta. Päärakennuksen katto vuosi ja laudat repsottivat. Naveten ikkunoissa ei ollut yhtään ehjää. Silti teimme kaupat.
 
Tilan kunnostaminen on ollut kymmenen vuoden urakka, eikä loppua ole näkyvissä. Klubin lisäksi tiloihin on kunnostettu tanssistudio, jossa järjestetään kesäisin tanssileirejä sekä pidetään kesäteatteria
 
Säätiedot  viihdyttävät
Klubissa esiintyy kokoonpanoja, joita kuvittelisi löytyvän vain suurista kaupungeista. Kesän päättää August Rock.
 
– Minulla on aika hyviä kavereita sekä Helsingissä että Tampereella. He tulevat tänne mielellään soittamaan. August Rokin järjestää ulkopuolinen taho.
 
Rekvisiitaksi klubiinsa Christiansson on kerännyt lippalakkeja ja vanhoja radioita.
 
– En ole niitä varsinaisesti kerännyt vaan asiakkaat ovat tuoneet vanhoja radioitaan tänne osin säilytykseen.
 
Klubin wc:n sisustus on persoonallinen. Ainakin säätiedoista kiinnostuneet henkilöt saattavat istua vessassa pitkänkin tovin. Christiansson on nimittäin tapetoinut seinät lehdestä leikatuilla Ilmatieteen laitoksen sääennusteilla.
 
– Jotenkin ajatus vain pälkähti päähän ja pitihän sitä heti kokeilla. Pahaa sanottavaa ei tapetoinnista ole ainakaan ollut
 
Tänä kesänä Christiansson näytelmä kertoi näyttelijä ja kirjailija Glory Leppäsestä, joka oli myös paikallinen kesäasukas yli 40 vuotta aina vuoteen 1979 saakka.
 
– Talvet kirjoitan näytelmiä, koska muutakaan tekemistä ei ole. Tämän kesän näytelmä sai niin hyvän suosion, että se taidetaan vetää ensi kesänäkin lisättynä pienellä jatko-osalla.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic