Uutiset

Asta Tapaila maalasi muutoksen kuvia

Lammin Evolla asuva Asta Tapaila on maalannut näyttelyn verran maalauksia, joilla on sanoma. Hän on kirjoittanut jokaisesta maalauksesta lyhyen tekstin, jonka avulla kuvan sanoma avautuu.

Näyttelyssä Lammin kirjastossa on neljä maalausryhmää, joita yhdistää tietoisuus muutoksesta. Sama jatkuvuus on luettavissa teksteissä, jotka ovat itsessään pieniä runoja.

– Pyrin siihen, että teksteissä on sanoma. Jos joku ei löydä sitä teksteistä, osaan sen kyllä selittää.

Joihinkin maalauksiin sisältyy hänen omakohtaisia kokemuksiaan. Ne ovat kuitenkin muuttuneet kuviksi niin, että tekijä itsekin ihmettelee.

Yhden ryhmän kuvissa on ihminen arjessaan ja aiheena lähteminen, rajalla oleminen. Jopa asetelmissa on sanoma, joka löytyy kirjoitettujen tekstien kautta.

– Edellisessä näyttelyssäni oli pelkkiä kukkia, mutta niihin liittyi teksti joka vei syvälle.

Runollisia

näyttelyitä

Aikaisemmista näyttelyistään hän tietää, että toiset näyttelyvieraat haluavat pelkästään kuvia. Toiset taas toivovat, että hän julkaisisi runojaan kirjana, johon toki voisi liittää myös kuvat.

Lammin kirjastossa oli muutama vuosi sitten näyttely, jolla oli runollinen nimi Metsän puissa sanat. Urjalassa oli esillä näyttely nimeltä Pieni pala suvea. Molemmissa oli mukana tekstejä.

– Aina kun alkoi tulla kuva, alkoi tulla myös teksti. Tekstit tulivat kuvan kautta, Asta Tapaila kertoo työskentelystään.

Hän on harrastanut pitkään sekä ölyväreillä maalaamista, piirtämistä että runoja. Nyt esillä olevat työt hän on maalannut viime kevään jälkeen, jolloin hän alkoi kokeilla itselleen uutta työskentelyä maalausveitsellä.

Asta Tapaila maalaa Vanajaveden opiston piirissä Eero Pöyhtärin kannustavalla opastuksella. Hän kertoo kuitenkin maalaavansa usein yksinään keittiön pöydän ääressä.

– Kysyin Eerolta, eikö ole hyvä pitää välillä näyttelyitä. Eero myönsi ja sanoi, että latistaa maalaamista, jos tekee vain kaapin taakse. Näyttely terästää tekemistä, kun tietää maalaavansa myös yleisölle.

Yleisön kaunis palaute onkin antanut Tapailalle rohkeutta tuoda töitään ihmisten nähtäväksi.

Lämmin muisto hänellä on myös runoillastaan Lammin kirkossa, jossa Eeva Mäkelä lausui hänen runojaan. Kanttori Tomi Kujansuu valitsi hengellisten runojen lomaan Bachin musiikkia.