fbpx
Uutiset

Asumiskustannukset ja maaseudun kehitys huolettavat suurta osaa suomalaisista, kertoo tutkimus

Kolme neljäsosaa suomalaisista uskoo asumiskustannusten kehittyvän epäsuotuisaan suuntaan seuraavien kymmenen vuoden aikana, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Muita suomalaisten huolenaiheita ovat esimerkiksi maaseudun kehitys, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä rikollisuus, joista kunkin huononemiseen uskoo ainakin 60 prosenttia kansasta.

Yli puolet suomalaisista uskoo myös muun muassa yhteiskuntaryhmien välisten jännitteiden kiristyvän, terrorismin uhkan kasvavan ja ympäristön tilan huononevan. Lisäksi luottamus päättäjiin, maahanmuuton seuraukset ja maan velkaantuminen näyttäytyvät huononevan yli 50 prosentin mielestä.

Sen sijaan yli puolet uskoo tilanteen paranevan sukupuolten tasa-arvossa, Suomen vetovoimassa matkailukohteena, harrastus- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksissa sekä kauppapalveluissa ja kulutusmahdollisuuksissa.Keskustelun seuraaminen lisää toiveikkuuttaHuolista huolimatta yli puolet suomalaisista uskoo, että elinolot Suomessa kokonaisuutena joko kohentuvat tai pysyvät ennallaan seuraavien kymmenen vuoden aikana. Kolmannes olettaa olojen heikkenevän.

Keskimääräistä enemmän huolia on keski-ikäisillä, työntekijöillä ja pienituloisilla. Korkeasti koulutetut ja hyväosaiset suhtautuvat tulevaisuuteen myönteisemmin.

Elinolojen kurjistumiseen uskovia oli muita enemmän perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kannattajissa, kun taas toiveikkuus oli yleisintä keskustan ja kokoomuksen tukijoilla. Tulevaisuususko oli myös kovempaa niillä, jotka seuraavat poliittista ja yhteiskunnallista keskustelua mediasta.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS, ja siihen haastateltiin yli tuhatta 18-79-vuotiasta suomalaista syyskuussa. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Asiasanat

Menot