Uutiset

Asumistuki voi mennä väärään tarpeeseen

Vuokralainen voi halutessaan valtuuttaa Kelan maksamaan asumistuen suoraan vuokran­antajalle. Näin ei kuitenkaan ole pakko tehdä.

Miten paljon vuokria jää maksamatta sen takia, että asumistuki kuluukin johonkin aivan muuhun kuin vuokraan, Kelan etuuspäällikkö Heli Kauhanen?

– Määrää on mahdoton arvioida, koska kaikista tapauksista ei tule tietoa meille. Useimmat ihmiset antavat valtuutuksen vuokranantajalle helposti, ja jotkin vuokranantajat myös edellyttävät valtuutusta vuokrasopimusta tehtäessä.

– Vuokranantaja voi pyytää Kelalta tukien maksamisen siirtoa itselleen, jos kahden kuukauden peräkkäiset vuokrat ovat rästissä. Siinä tapauksessa Kela kuulee ensin vuokralaista, vaikka käytännössä siirto yleensä tehdään joka tapauksessa.

Yleisen asumistuen lisäksi vuokralainen voi saada toimeentulotukea asumisen kustannuksiin. Voiko niitä korvamerkitä nykyistä paremmin?

– Perustoimeentulon tukien maksaminen siirtyy Kelalle vuonna 2017. Pyrimme siihen, että asumiseen tarkoitettu tuki menee sitten entistä paremmin oikeaan käyttötarkoitukseen.

Kuka maksaa rästiin jääneet vuokrat?

– Ei kukaan. Asumistuki ja mahdollinen toimeentulotuki ovat siinä vaiheessa jo kuluneet, eikä vuokranantaja voi saada niitä enää Kelalta.

Paljonko vuokrarästejä voi tulla pahimmillaan?

– Käytännössä vuokranantaja voi pyytää asumistukien siirtoa itselleen kahden kuukauden maksamattomien maksujen takia. Moni vuokranantaja saattaa tehdä päätöksensä jo ennen sitä. Kuulemisen takia voi toki mennä myös aikaa, joten aika voi venyä kolmeenkin kuukauteen.

Mitä vuokranantaja voi tehdä, jos maksut jäävät saamatta, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva?

– Jos vuokralainen ei halua ohjata asumistukea suoraan Kelalle, ei juuri mitään. Maksut menevät perintään, mutta usein vuokralainen todetaan maksukyvyttömäksi.

– Toivoisin molemminpuolista avoimuutta. Rahatilanne voi muuttua yhtäkkiä, ja keskustelemalla vuokranantajan kanssa voi yhdessä pohtia, miten ahdingosta selvitään. Vuokranantaja voi ohjata jopa hakemaan asumisen tukia, jos asukas ei ole sitä jo hakenut.

Asiasanat

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic