Uutiset

Asunnottomuus tulee yhteiskunnalle kalliiksi

Asunto ilman raittiuden edellytystä saattaa tulla yhteiskunnalle halvemmaksi kuin se, että päihteiden käyttäjät joutuvat etsimään yösijan milloin mistäkin.

Tampereen teknillinen yliopiston tutkimusryhmä päätyi siihen, että syntyy suoranaista säätöä, jos päihteidenkäyttäjä saa asunnon, vaikkei pysty sitoutumaan raittiuteen.

Tutkimuksessa viideltä kuukaudelta kertyi säästöä hieman tulkintatavasta riippuen 60 000-94 000 euroa. Tuo summa kertyi 15 päihteidenkäyttäjän ryhmästä.

Tutkija Virpi Sillanpää tosin huomauttaa, että tutkimukseen osallistuneiden ryhmä oli rajattu. Siinä ei ollut mukana huumeiden käyttäjiä eikä aggressiivisesti käyttäytyviä.

Virpi Sillanpää esitteli tutkimustuloksia keskiviikkona A-klinikkasäätiön asumispalvelupäivillä Hämeenlinnassa.


Suoraan kadulta

Sillanpään tutkimusryhmän kohteena oli tehostetun tukiasumisen yksikkö Tampereen Härmälässä. Sinne remontoituun taloon muutti 22 päihteiden käyttäjää, joista osa tuli suoraan kadulta, osa esimerkiksi ystävien tai sukulaisten nurkista ja osa ensisuojista tai laitoksista.

Tehostettu tukiasuminen tarkoittaa sitä, että paikalla on päivittäin ohjaajia, joiden kanssa voi harjoitella arkielämästä selviytymistä, esimerkiksi erilaisten hakemusten tekoa ja vaikkapa ostoksilla käyntiä.

-Talon asukkaista 15 suostui siihen, että selvitimme kulut yhteiskunnalle viideltä kuukaudelta ennen tukiasuntoa ja viiden kuukauden ajan Härmälän asunnossa.

-Vaikka Härmälän asunnoissa saa käyttää alkoholia, jonkinlainen raja sillä on. Kolme asukkaista on joutunut lähtemään häiriöiden vuoksi pois.


Laitosjaksot kalliita

Ennen oman asunnon saamista kustannuksia syntyy erityisesti laitosjaksoista, esimerkiksi katkaisuhoidosta.

Tutkimukseen osallistuneet 15 asunnotonta käyttivät viidessä kuukaudessa erilaisia päihdehuollon laitospalveluita yli 120 000 eurolla.

Sairaalajaksoja heillä on noin 20 000 eurolla. Muut kustannukset, esimerkiksi putkareissuista aiheutuneet, olivat kohtalaisen pieniä.

Kun ihmiset saivat asunnon, laitosjaksot jäivät kokonaan pois, samoin sairaalajaksot. Lääkärissäkäynnit lisääntyivät hieman, samoin sairaanhoitajalla käynnit.

Kuluja kertyi tietenkin vuokrista ja myös vuorokausimaksuista. Vuokrat asukkaat maksoivat itse, mutta saivat niihin asumistukea ja myös toimeentulotukea. Vuorokausimaksun Tampereen kaupunki maksoi A-killalle, joka hallinnoi tukiasumista. Yhteensä nämä menot oli noin 86 000 euroa viidessä kuukaudessa.


Tavoitteena jatkotutkimus

Tutkimukseen osallistuneet päihteiden käyttäjät löysivät paljon etuja siitä, että asunnon sai ilman tiukkaa raittiuslupausta.

Elämänlaatu parani, kun tarvittaessa saa asumisohjaajan apua. Silti on oma yksityisyys ja rauha.

Vuokraa pidettiin korkeana eivätkä kaikki pitäneet asumismuodon laitosmaisuudesta.

Moni kuitenkin arvioi, että alkoholinkäyttö on vähentynyt vakituisen asunnon myötä.

Tutkimusjakso oli kohtalaisen lyhyt. Virpi Sillanpää sanookin, että tavoitteena on saada rahoitus jatkotutkimukselle, jossa kartoitettaisiin, mitä ryhmälle tapahtui pitemmällä aikavälillä.

Hämeenlinnaan valmistuu ensi vuonna uusia päihdekuntoutujien asuntoja Sotkan alueelle. Uusi yksikkö korvaa nykyisen Holstilan.

-Hämeenlinnassa pyritään nytkin löytämään kaikille asunnottomille sopiva asumismuoto. Uuteen yksikköön etsitään kuitenkin myös uudenlaisia toimintatapoja, A-klinikan aluejohtaja Hanna Ahokas kertoo. (HäSa)

Menot