Uutiset

Asuntoja ostetaan, mutta kaupanteko on hidastunut

OP-Pohjolan mukaan asuntokauppa jatkuu vakaana, mutta hieman hiljaisempana kuin viime vuonna. Tavalliset asunnot menevät kaupaksi pienen mietinnän jälkeen. Kalliitkin käyvät kaupaksi, jos ne hinnoitellaan oikein.

– Hieman rauhallisemmassa tahdissa mennään, OPKK:n kiinteistövälitysjohtaja Kenneth Sandberg toteaa.

Sandbergin mukaan asuntokauppa on hidastunut 10-15 prosenttia Suomessa. Uusien asuntojen rakentaminen on laskussa. Sandbergin mukaan tämä on hidastanut myös muuta asuntokauppaa. Uusien asuntojen ostajat eivät entiseen tahtiin tuo myyntiin vanhoja asuntojaan.

Sandberg ei allekirjoita puheita yleisestä myyntiaikojen pidentymisestä. Omakotitalojen kesimääräinen myyntiaika oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 119 vuorokautta, mikä on täsmälleen sama kuin vuosi sitten.

– Kerrostaloasuntojen myyntiaika on pidentynyt viime vuodesta vuorokaudella. Se ei ole paljon.

Myyntiajat ovat kuitenkin pidentyneet muista viime vuosien neljänneksistä. Kerrostaloasunnon myyntiajat ovat viime vuosina pyörineet 60 vuorokauden molemmin puolin. Nyt OPKK laskee, että myynti kesti tammi-helmikuussa keskimäärin 68 vuorokautta.

– Runsas tarjonta jatkuu, joten pienen pieni lisäys myyntiaikoihin tulee, Sandberg arvioi.

OP-Pohjola julkaisi ryhmän asuntoaamussa tutkimuksen suomalaisten näkemyksistä asumiseen ja sen kustannuksiin.

– Suomalaiset ovat edelleen valmiita satsaamaan omaan asumismukavuuteensa. Omistusasumista pidetään järkevänä, pankinjohtaja Timo Hyttinen sanoo.

Tutkimuksen mukaan 58 prosenttia suomalaisista on tyytyväisiä omiin asumiskustannuksiinsa. Sen sijaan 80 prosenttia sanoo, että asuminen Suomessa maksaa liikaa.

– Muiden asumiskustannukset vaivaavat, Hyttinen tulkitsee vastauksia.

Kevät tulee… nyt myöhässä

Hämeenlinnan seudulla asuntokauppa on sujunut samoissa merkeissä kuin valtakunnallisesti. Ensiasuntojen ostajat tekivät paljon kauppoja viime vuoden lopulla. Tänä vuonna kauppa on lähtenyt liikkeelle hitaasti.

– Kauppa vilkastuu kevään tullen. Tänä vuonna myyjät ovat myöhään liikkeellä, Etelä-Hämeen OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Reetta-Maria Tolonen-Salo sanoo.

Kysyntää on hyvin pienistä asunnoista. Oikein hinnoitellut kunnolliset rivitalokaksiot ovat käyneet nopeasti kaupaksi.

– Jos asunnon hintapyyntö on yli 200000 euroa, myyntiaika pitenee.

Hämeenlinnaan rakennetaan parhaillaan paljon neliöhinnoiltaan melko arvokkaita asuntoja. Tällaisiin asuntoihin valtaosa asukkaista tulee pääkaupunkiseudulta.

– Pääkaupunkiseudulla on hiljaisempaa. Tulppa on siellä, mutta se näyttää nyt laukeavan, Tolonen-Salo arvioi.

Hänen mielestään Hämeenlinnan seudulla usko markkinoihin ja asuntorakentaminen jatkuu.

– Kauppoja käydään moottoritien ja rautatien varrella. Muualla on hiljaista.

Kulttuurin muuttuminen näkyy erityisesti vanhojen rintamamiestalojen kaupassa. Nämä talot kävivät muutamia vuosia sitten hyvin kaupaksi ja niiden hinnat nousivat.

– Myyntiajat ovat nyt pidentyneet. Rintamamiestaloista tehdään hyvin vähän kauppoja. (HäSa)