fbpx
Uutiset

Asuntokaupan vilkkain vaihe nähtiin syyskesällä

OP-Pohjolan mukaan vilkas asuntokauppa, varsinkin suurilla asunnoilla, on laantunut syksyllä. Kaupan vakuutetaan kuitenkin jatkuvan ilman dramatiikkaa.

-Kalliissa kohteissa on suuria eroja pyyntien ja tarjousten välillä, sanoo OP-Pohjolan kiinteistövälitysjohtaja Kenneth Sandberg.

Ryhmän kiinteistökauppaketjun myynti oli erittäin vilkasta elo-syyskuussa. Lokakuussa kauppa jäi hieman edellisiä vuosia vaisummaksi. OP-Pohjolan pankinjohtaja Mikko Hyttinen vakuuttaa, että elämä jatkuu varsin vakaana. Suomessa velkakriisi ei ole romauttanut asuntojen hintoja.

-Notkahdus näkyy vain harvojen kukkarossa, Hyttinen sanoo.

OP-Pohjolan välitysketjulla myymättömien asuntojen “varasto” on kuitenkin kasvanut jopa finanssikriisin aikoja suuremmaksi. Sillä oli jo syyskuussa noin 10 000 asuntoa myynnissä.

-Ehkä on nähty, että asunnot käyvät kaupaksi, Sandberg sanoo varaston kasvusta.

OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen epäilee, että “varastoa” on kasvattanut vilkas rakentaminen. Markkinoille on tullut myyntiin paljon vanhoja asuntoja.

Nyt harkitaan?isoja asuntoja

Etelä-Hämeen OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Reetta-Maria Tolonen-Salo kertoo, että myynti Hämeenlinnan seudulla on laskenut 20 prosenttia viime vuodesta. Syynä siihen on kuitenkin se, että viime vuonna valmistui paljon uusia asuntoja.

-Tavalliset asunnot tekevät kauppansa. Isojen asuntojen ostamista harkitaan entistä tarkemmin. Lisähuoneen hankkimista mietitään.

Hämeenlinnan Seudun Osuuspankki on myöntänyt tänä vuonna uusia asuntolainoja 8 prosenttia viime vuotta enemmän. Pankinjohtaja Janne Vaittinen sanoo, että vuodesta tulee hyvä.

-Hiukan kesän luvuista tullaan alas. Epävarmuutta on hiipinyt ihmisten mieliin.

Hiljentyminen vaikuttaa myös pankkien toimintaan. Vaittinen kertoo, että asiakkaille suositellaan vanhan asunnon myymistä ennen uuden ostamista. Käytännössä tämä usein tarkoittaa, että uutta asuntolainaa ei myönnetä ennen kuin vanha asunto on kaupattu.

Epävarmuus on kasvattanut asuntolainoihin liitettyjen vakuutusten myynnin kaksinkertaiseksi. Vaittisen mukaan erittäin alhainen korkotaso sen sijaan luo vääriä odotuksia. Vaikka korkojen nousulta olisi nyt edullista suojautua, sitä ei pidetä tarpeellisena.

-Toivon, ettei nykyistä korkotasoa ruveta pitämään normaalina, Vaittinen sanoo. (HäSa)

Menot