Uutiset

Asuntokupla ei puhkea poppakonsteilla

Jos asuntolainan ottaja perustaa taloutensa korkovähennysten varaan, hän on pahasti hakoteillä.

Kaksi valtionhallinnon virkamiestä ilmoitti perjantaisessa Aamulehden haastattelussa keksineensä lääkkeen asuntojen hinnannousuun: asuntolainojen korkojen verovähennysoikeutta on leikattava.

Entinen ministeriön kansliapäällikkö Lauri Tarasti ja kehittämisjohtaja Markku Tahvanainen todistelivat, että kysynnän hillitseminen on tehokkain keino vaikuttaa hintoihin. Se on kiistatta totta, mutta miten kysyntää voitaisiin hillitä? Yhtä ja etenkään yksinkertaista poppakonstia ei ole. Valitettavasti näyttää jopa siltä, että mitä tahansa keinoja keksitäänkin, ne ovat auttamatta myöhässä.

Tuore valtiovarainministeri Eero Heinäluoma (sd.) tyrmäsi tuoreeltaan virkamieskaksikon ajatukset. Hänen mukaansa valtiovarainministeriössä ei suunnitella muutoksia verovähennysoikeuteen. Heinäluoma puhalsi onneksi pelin poikki ennen kuin se oli ehtinyt alkaa.

Veronkiristyksen vaikutus saattaisi olla jopa päinvastainen kuin Tarasti ja Tahvanainen olettavat.

Jo pelkkä ”uutinen” verovähennysoikeuden tulevasta leikkaamisesta voi entisestäänkin kuumentaa asuntomarkkinoita. Otetaan lainaa nyt, kun vielä saadaan ne verovähennyksetkin ja saman tien reippaasti!

Korkovähennys ei tosiaankaan ole kynnyskysymys tämän päivän asuntokaupassa ja se olisi hyvä oivaltaa ympäristöministeriössä ja ministeriön työryhmissäkin.

Korkovähennys on etenkin lapsiperheille merkittävä, mutta jos asuntolainan ottaja perustaa taloutensa korkovähennysten varaan, hän on pahasti hakoteillä.

Se on oleellista, että korot ovat alhaalla. Se innostaa ihmiset, perheet ja pariskunnat ostamaan, vaihtamaan ja rakentamaan.

Inhimillisen käsityskyvyn rajat tulevat vastaan muillakin kuin virkamiehillä ja ekonomisteilla, jotka pähkäilevät miten hillitä asuntokaupan ja rakentamisen ylikierroksia ennen kuin kupla puhkeaa.

Asuntolainan ottajan ei kannata kuunnella mitä virkamiehet suunnittelevat tai ekonomistit povaavat, vaan toimia oman järkensä ja vakaan harkintansa mukaan. Laskutaito on kunniassa, mutta myös suhteellisuuden taju.

Vaikuttaa siltä, että moni arvioi niin oman taloutensa kuin yleisen talouskehityksenkin mieluummin myönteisesti kuin realistisesti. Tummia pilviä ei nähdä ennen kuin ne peittävät taivaan. Kädestä suuhun eläminen kuuluu ajan henkeen.

Asuntomarkkinoiden julkinen säätely on menettänyt merkitystään. Lainoja myöntävät pankit toimivat markkinoiden ja kilpailun ehdoilla: tarjottava on sitä mitä kansa haluaa ostaa.

Pitkät ja muhkeat asuntolainat ovat tätä päivää. Ne ovat kuluttajan valinta ja elämäntapakysymys. Rahalla on hintansa, joka paisuu, kun maksuaika pitenee.

Lainojen verovähennysoikeutta on kavennettu asuntokaupan edellisten hullujen vuosien jälkeen, mutta silloinkin liian myöhään eli vasta sen jälkeen kun asuntokaupan kupla oli puhjennut 1990-luvun alussa. Uusille leikkauksille kävisi samoin: liian vähän liian myöhään.

Päivän lehti

14.8.2020