Kolumnit Uutiset

Asuuko totuus Maalaisliitossa?

Tampereen yliopiston käyneet Ylen punavihreät tytöt ja pojat välittävät värittynyttä tietoa yhteiskunnasta.

Yhä ilmeisen yleisenä elävä hutera käsitys perustuu historian hämäristä kumpuavaan vallankumousteoriaan ja tämän ajan sekavuuteen.

Kävin 1980-luvulla Tampereen yliopiston alakuppilassa, mutta ei sieltä mikään kommunismi tarttunut. Vielä vähemmän tartuntaa ovat saaneet myöhemmät polvet.

Toimittajat eivät ole todennäköisesti koskaan ajaneet jonkin puolueen tai eturyhmän asiaa niin vähän kuin nyt. He ovat ylipäätään – valitettavasti – jopa yhtä vieraantuneita politiikasta kuin kansalaiset keskimäärinkin.

Oma puoluekantakaan ei ole rasite sellaiselle ammattitoimittajalle, joka ei sitä itse rasitteekseen tee. Pikemminkin toimittajien olisi hyvä olla yhteiskunnallisesti aktiivisempia.

Ei toimitustyössä ole kenelläkään mahdollisuuksia vaikuttaa mielipiteisiin, jotka kulkevat omia latujaan, ei ainakaan harkitusti ja suunnitelmallisesti. Kaikki on niin kammottavan sattumanvaraista, ettei sitä kehtaa edes julkisesti sanoa.

Ajan virrassa täällä sätkitään ja samoin Ylessä.

Maailma on tuolla jossakin ja siitä on täällä meillä vain hämärä aavistus. Miten sellaiseen voisi jotenkin uskottavasti yrittääkään vaikuttaa?

Suurten selitysten puutteessa on taipumus palata vanhoihin. Vallalla on uskoa, että joku syöttää meille pajunköyttä. Jos muuta ei keksitä, niin se on sitten Yle.

Jos asiat ovat huonosti, niin siitä kantaa ensimmäisen vastuun se, joka asioista kertoo. Lisäksi etenkin verovaroilla toimivalta Yleltä odotetaan yleisesti ”totuuden” kertomista.

Valitettavasti sitä ainoaa totuutta ei aina edes ole. Kerrotaan vain sirpaleita ja niitäkin vain joidenkin osallisten, puhuvien päiden näkökulmista.

Yhä edelleen Ylen tv-uutisia katsotaan usein vain siitä syystä, että halutaan tarkistaa, onko kaikki kuten ennenkin, tutusti ja turvallisesti. Joinakin iltoina sitä tuttua ei enää olekaan. Silloin haetaan syyllisiä.

Politiikan ikiliikkujan, Paavo Väyrysen, julistuksellisia tv-raportteja 1960-luvun lopulta voi kuunnella Ylen Elävästä arkistosta. Paavo oli jo parikymppisenä toimittajana kovassa vedossa. Se on mennyttä maailmaa se, mutta nyt hauskaa viihdettä.

Sanoisipa joku suoraan, ovatko ne demarit oikeassa, vai asuuko juureva totuus lujemmin Maalaisliitossa.

Päivän lehti

13.8.2020