fbpx
Uutiset

Atomi vahvistaa Riihimäen vetoa

Hämeenlinna 21.1. 2007

Riihimäen asemanseutu on tuota pikaa muuttumassa suureksi rakennustyömaaksi. Paloheimon teollisuusalueelle, entisen sahan ja tiilitehtaan tontille nousee suuri, noin 50 000 neliömetrin suuruinen kauppakeskus, Atomi-kortteli.

Kyse on Riihimäellä, mutta myös valtakunnallisesti merkittävästä kaupan investoinnista.

Monista muista 2000-luvun suurhankkeista poiketen Atomi ei tukeudu moottoriteiden liikennevirtaan paikallisen ja maakunnallisen ostovoiman lisäksi. Atomin valtasuonena on rautatie, sen merkittävä risteysasema ja vilkkaasti liikennöity päärata.

Riihimäki ja sen naapurikunnat Hausjärvi ja Loppi ovat viime vuodet olleet maan sisäisessä muuttoliikkeessä selkeitä voittajia. Ne ovat onnistuneet kanavoimaan pääkaupunkiseudun kasvun ja vetovoiman itselleen uusina asukkaina ja myös yrityksinä. Osa tulijoista on lähtöisin pääkaupunkiseudulta, mutta osa muualta Suomesta. He ovat tulleet ikään kuin pääkaupungin porteille, käyvät siellä töissä, mutta asuvat sitä halvemmalla pienellä paikkakunnalla. Atomi-kortteli tukeutuu juuri junalla päivittäin liikkuviin ihmisiin ja heidän palvelutarpeidensa täyttämiseen.

Uusi suurinvestointi tekee varmasi hyvää Riihimäen asemanseudun yleisilmeelle. Vanha, osin toisarvoisessa käytössä ollut entinen teollisuusalue ei ole luonut kovin dynaamista ja nykyaikaista yleisilmettä 27 000 asukkaan kasvavasta kaupugista.

Mittavia kauppakeskuksia on viime vuosina syntynyt ripeästi kasvukeskuksiin ja niiden lievealueille. Hämeenlinnan Tiiriö on osoittautunut pieneksi ja uusi hypermarket on jo tulossa. Tuuloksen Tuulosessa valmistellaan lisätilan rakentamista ja jouluksi avattiin Lempäälään Ideapark, Pohjoismaiden suurin kauppakeskus.

Hyvin usein esitetään epäily, riittääkö kaikille asiakkaita ja miten käy keskikaupunkien yrittäjien.

Kansantalouden vahvasta kasvusta ovat osansa saaneet myös kuluttajat, ostovoima on vahvistunut. Niin pitkään kuin kotitalouksien ostovoima kasvaa, kaupoilla menee vähintään kohtalaisesti.

Riihimäen Atomi merkitsee kaupan painopisteen selkeätä siirtymistä keskikaupungilta aseman seudulle. Ei olisi suurikaan ihme, jos keskikaupungin liikepaikat hiljenisivät samaan tapaan kuin Hämeenlinnassakin.

Valmistuttuaan kauppakortteli tarjoaa työpaikan noin kuudellesadalle ihmiselle. Se on Riihimäelle merkittävä työllistäjä, joka tulee varmasti tarpeeseen. Kaupunki on menettänyt vuosien mittaan paljon teollisia työpaikkoja.

Toimivat kaupan palvelut vahvistavat Riihimäen ja sen lähikuntien kasvua. Tuskin monikaan muuttaa paikkakunnalle yksin kauppakorttelin takia, mutta sujuvat ja monipuoliset palvelut edistävät päätöksiä asuinpaikan valinnassa.

Muutama vuosi sitten Riihimäellä pelättiin oikoradan kuihduttavan kaupungin elinvoimaa. Iso investointi kielii vallan muuta.

Atomin valtasuonena on rautatie, sen merkittävä risteysasema ja vilkkaasti liikennöity päärata.

Menot