fbpx
Kolumnit Uutiset

Atomimiilu jokaiseen pihaan

Kannatan ydinvoimaa, mikä lienee aika poikkeuksellista tällaiselle punavihreässä kuplassa elävälle toimittajahumanistille.

Perustan kannatukseni sille, että atomin halkomisesta saadaan runsaasti energiaa ilman välittömiä saasteita ympäristöön. Ydinjäte on helposti hallittavissa oleva ongelma verrattuna siihen paskaan, mitä esimerkiksi hiili- ja öljyvoimalat piipuistaan syytävät tonnikaupalla ilmakehään ja ihmisten keuhkoihin joka ikinen päivä.

En kuitenkaan kannata sellaista ydinvoimaa, jota ajetaan eteenpäin pakkomielteisesti. Siksi Fennovoiman viimeisimmät käänteet nostavat vähäisetkin niskakarvani pystyyn.

Uskottavuus on herkkä asia, jonka menettäminen onnistuu hetkessä ja jonka uudelleen rakentaminen vaatii aikaa ja vaivaa.

Esimerkiksi surullisenkuuluisa Sunny Car Center hautasi itsensä lopullisesti sillä sekunnilla, kun ensimmäiset nigerialaiskirjeviittaukset tulivat julki. Vaikka SCC:n Markku Ritaluoma jostain vielä kaivaisikin ne kaipaamansa miljoonat, ei hankkeeseen usko hänen lisäkseen enää kukaan muu.

Samaan ansaan on ajamassa kovaa vauhtia myös Fennovoima, jonka ilmeinen bulvaanijärjestely “kroatialaisen” yrityksen kanssa olisi lähinnä surkuhupaisaa viihdettä, ellei kyse olisi oikeasti vakavasta asiasta.

Tällä viikolla tehtävissä päätöksissä on oikeasti pelissä se, millaisilla ehdoilla Suomeen ylipäänsä saa ydinvoimalan vastaisuudessa rakentaa.

Jos Fennovoima saa hankkeelleen tällaisenaan hyväksynnän, voidaan kaikista tähän asti vaadituista ennakkoehdoista ja poliittisesta harkinnasta luopua kokonaan.

Kaikkein tyhmintä olisi palkita Fennovoiman epätoivoinen venkoilu vain siksi, että voimalaa kaupannut naapurimaa ei pahastuisi.

Energiaratkaisut ovat kansallisia päätöksiä, eikä niihin ole muilla nokan koputtamista.

Vai olisiko Sipilän, Stubbin ja kumppaneiden tarkoituksena sittenkin viedä aloittamansa normitalkoot niin pitkälle, että esimerkiksi ydinvoimalan voisi perustaa kuka ja minne tahansa, kunhan vain jostain saa ostetuksi reaktorin.

Ydinjäteasiaakaan ei tarvitse etukäteen miettiä – onhan se jätetty Fennovoimallakin vasta myöhemmin ratkaistavaksi.

Ehkä äärimmäistä yrittäjämyönteisyyttä olisikin sallia oma ydinvoimala jokaiselle sellaista haluavalle.

Pop up -atomimiilu grillin viereen joka pihaan jo ensi kesäksi!

Menot