Uutiset

Auerin asianajajalla kova vaatimus: ”Tällaiset korvaukset eivät tule lähimainkaan riittämään”

Anneli Auerin asianajaja Juha Manner sanoo, että vapauden menetyksistä tavallisesti maksetut korvaukset eivät tule lähimainkaan riittämään Auerin tapauksessa.

Auer istui syyttömänä vankilassa yli 600 päivää vuosina 2009–2011. Korkein oikeus ei antanut valituslupaa hovioikeuden vapauttavalle päätökselle, joten Auer on syytön miehensä murhaan.

Vapaudenmenetyksistä on maksettu tavallisesti sadasta eurosta ylöspäin vuorokautta kohden. Bodominjärven tapauksessa Nils Gustafsson sai syyttömän vankilassa istumisen vuoksi korvauksia reilut 300 euroa vuorokaudelta.

– Tällaiset korvaukset eivät tule lähimainkaan riittämään. Auerin ammatti, elinkeino on tuhottu. Julkisuus on tuonut lisää kärsimystä ja syyttäjien viestintä mediaan päin on ollut koko ajan syyllistävää, Manner väittää.

– Tässä on noin kymmenen vuotta varastettu Anneli Auerin elämästä ja tuhottu sitä. Auerin korvauksia ei voi verrata suurimpiin tähän mennessä maksettuun korvaussummiin vapaudenmenetyksistä.

Manner ei halua tarkemmin avata, minkä suuruista korvausta Auer aikoo vaatia.

– Puhutaan varmasti sadoista tuhansista euroista. Asia tarkentuu myöhemmin.

Manner sanoo, että korvausvaatimus aiotaan jättää Valtiokonttoriin alkuvuonna.

– Lain mukaan vaatimus tulee esittää valtiolle, ja Valtiokonttori on se elin, joka sitten käsittelee ja päättää asiasta.

Auerin asianajaja pitää kuitenkin todennäköisenä, että korvauksia lähdetään hakemaan myöhemmin vahingonkorvauskanteella.

– On selvää, että mikäli emme ole tyytyväisiä Valtiokonttorin päätöksiin tai päätöstä ei kyetä tekemään riittävän nopeasti, korvauksia lähdetään ajamaan kanteella. Se on myös todennäköisin vaihtoehto.

Täsmennys juttuun:

Nils Gustafsson sai valtiolta lisäkorvauksena 25 700 euroa. Kokonaiskorvaussumma nousi 44 900 euroon, minkä vuoksi Gustafssonin voidaan tällä laskutavalla katsoa saaneen korvausta noin 700 euroa vankilayöltä.