Kolumnit Uutiset

Aukioloaikapelleilylle on tultava loppu

Jani Suhonen

Kokoomus on brändännyt itsensä yrittäjien suurimmaksi ystäväksi. Tuskin on puolueen suunnasta sellaista puheenvuoroa kuultu, jossa ei muistutettaisi yrittämisen tärkeydestä ja sen esteiden poistamisesta. Etenkin Jaana Pelkonen ja Timo Heinonen aktivoituvat kommentoimaan aina, kun turhien normien poistamisesta keskustellaan.

Silti huomenna on jälleen sellainen päivä, jolloin yrittäminen Suomessa on ihan lain määräyksellä kielletty.

Hallitus ei tunnu tekevän suorastaan yrittäjävihamieliselle liikeaikalaille yhtään mitään. Ei edes Kokoomus ja sen takapiru EK, jonka jäseniä tämä laki nimenomaan sitoo ja rajoittaa.

Ehkäpä Pelkosen ja Heinosen on helpompaa mesota populistisesti Twitterissä viskikohuista ja olutmainoksista, kuin laatia asiallista lakialoitetta aikansa eläneen liikeaikalain kumoamiseksi?

 

Mikä yhteiskunnallinen etu vaatii ruoka- tai vaatekaupan pitämistä kiinni lain voimalla? Tämä on kysymys, johon en ole saanut yhtään tolkullista vastausta. Silti huomista Jeesuksen kastejuhlaa on vääräuskoistenkin yrittäjien kunnioitettava rangaistuksen uhalla.

Työntekijän edun suojelusta ei ainakaan ole kyse, sillä nykyiset työehtosopimukset suojaavat jo meitä duunareita, eikä pyhätyö ole vierasta millään alalla.

 

Tämä loppiainen todistaa viimeistään sen, että liikeaikalaki on menettänyt merkityksensä ja muuttunut huonoksi vitsiksi, joka asettaa yrittäjät täysin epätasa-arvoiseen asemaan.

Hämeenlinnassa kaupat saavat olla avoinna, sillä Lapin aluehallintovirasto on niin päättänyt Hämeen kauppakamarin hakemuksesta. Rajan takana Hattulassa tai Janakkalassa kaupankäynti on rikollista puuhaa.

Poikkeuslupakäytännöstä ei löydy yhtään mitään johdonmukaisuutta, sillä lupia haetaan Hämeenlinnaankin joka vuosi ja välillä sellainen tulee, välillä ei. Todennäköisesti avin toimiston seinällä on ”kyllä” ja ”ei” -laput, joihin päätöksen tekevä virkamies heittää silmät ummessa tikkaa.

Kaikkein tarkinta meno on Orimattilassa, jossa liike saa olla auki, jos se sijaitsee Erkontien, Käkeläntien, Viljamaantien ja Puistotien rajoittamalla alueella. Väärällä puolella Käkeläntietä olevaa yrittäjää varmasti sapettaa.

Toivon todellakin, että joku yrittäjä tekisi tästä nykykäytännöstä valituksen, ja olisi valmis taistelemaan asiasta eurooppalaisiin tuomioistuimiin asti.

 

Kioskilaki on toinen hassu muinaisjäänne, jonka tarkoitusta ei voi käsittää. Onko todella tarpeen, että laissa erikseen kielletään yli 200 euron arvoisten kameroiden, tekstiilien ja maatalouskoneiden myyminen kioskista?

Tätä lakia kiertää jo upean luovasti Verkkokauppa.comin joka ikinen päivä ja yö auki oleva kioskimyymälä. Kameran saa kioskilta vaikka jouluyönä, kunhan sen vain tilaa ja maksaa verkossa – ja sen voi tehdä näppärästi kioskissa kioskin tarjoamalla nettiyhteydellä.

Pätevä yrittäjä osaisi varmasti ilman lakiakin päättää, kannattaako hänen myydä kameroita kioskistaan pyhäpäivänä vai ei.

Voisiko järjen käyttämisen laillistaa?